Koning reikt Erasmusprijs 2019 uit aan John Adams

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt donderdagmiddag 28 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams (1947). Het thema van dit jaar is 'Componeren voor de huidige tijd'. Bij de uitreiking zijn ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix aanwezig. 's Avonds wonen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een concert bij in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam dat in het teken staat van laureaat John Adams.

Beeld: ©Stichting Praemium Erasmianum / Frank van Beek
Koning Willem-Alexander reikt de Erasmusprijs 2019 uit aan componist en dirigent John Adams. Koningin Máxima en Prinses Beatrix zijn ook aanwezig bij de uitreiking in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

John Adams ontvangt de prijs omdat hij een nieuwe muzikale stroming heeft gecreëerd door elementen uit jazz-, pop- en klassieke muziek met elkaar te verbinden. Adams zag als kind Mozart als zijn grote voorbeeld, maar was ook onder de indruk van muziek van Jimi Hendrix, The Beatles en The Beach Boys. In zijn werk stelt Adams maatschappelijke vraagstukken aan de orde, wat hij als taak van de kunstenaar ziet. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer 'verstaanbaar' gemaakt. Ook als schrijver vraagt hij aandacht voor de maatschappelijke functie van klassieke muziek en het belang van klassieke muziek in de huidige tijd. Daarmee past Adams in het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting wil uitdragen.

Het concert dat het Koninklijk Paar bijwoont, wordt gegeven door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard. Het is een muzikaal programma met nieuw en ouder werk van John Adams en gelijkgestemde componisten. Daarnaast heeft o.a. de jonge Nederlandse componist Rick van Veldhuizen een kort eerbetoon aan John Adams gecomponeerd. Solisten zijn Anna voor de Wind, klarinet, en Paolo Gorini, piano.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

RVD, nr. 263

Beeld: ©Stichting Praemium Erasmianum / Frank van Beek
Componist en dirigent John Adams ontvangt de prijs omdat hij volgens de jury de hedendaagse klassieke muziek weer´verstaanbaar´heeft gemaakt voor een groot publiek.
Beeld: ©Stichting Praemium Erasmianum / Frank van Beek
Koning Willem-Alexander is bij het concert ter ere van componist en dirigent John Adams, ‘Nieuw Ensemble - Spot op John Adams’ in het Muziekgebouw aan 't IJ.