Koning reikt Erasmusprijs 2022 uit aan David Grossman

Zijne Majesteit de Koning reikt op dinsdagmiddag 29 november de Erasmusprijs uit aan de Israëlische schrijver David Grossman (Jeruzalem, 1954) in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning is Regent van de Stichting Praemium Erasmianum. Het thema van de prijs is dit jaar ‘verbinders in een verdeelde wereld.’ Bij de uitreiking zijn ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix aanwezig.

Volgens de jury wil Grossman de mens van binnenuit begrijpen en de ander liefdevol bezien over grenzen van oorlog en geschiedenis heen: “Met ongekende moed snijdt hij ongemakkelijke politieke onderwerpen aan, zoals het dagelijks leven van mensen in bezet gebied en de Palestijnse minderheid in Israël, maar ook thema’s als vriendschap, leven met het verleden en de band tussen generaties. Het schrijverschap van David Grossman legt daarbij altijd een verbinding tussen het persoonlijke en het universele. Grossman is net als Erasmus een ware humanist: hij laat ons de mens zien, naakt en feilbaar, even goddelijk als monsterlijk. Zijn werk verandert de lezer: de vergevende blik waarmee hij zijn personages beziet, straalt ook op ons af”, aldus het juryrapport. De Stichting Praemium Erasmianum wil daarom zijn kunstenaarschap eren en lezers de kans geven zijn werk te (her)ontdekken: ‘als troost, en als leidraad hoe mens te zijn’.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten.  De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

RVD, nr. 288