Prinses Beatrix reikt Jantje Beton Prijs uit

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden reikt maandagmiddag 22 mei in Leiden de Jantje Beton Prijs uit. Jantje Beton kent deze prijs toe aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland.

Prinses Beatrix woont het plenaire programma bij en reikt samen met één van de leden van de kinderjury de Jantje Beton Prijs uit. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Jantje Beton. 

Jantje Beton zet zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Jantje Beton wil bereiken dat alle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks in hun directe leefomgeving kunnen spelen en bewegen.

De Jantje Beton Prijs is ontstaan in 1978. Sinds 2021 wordt de prijs iedere twee jaar uitgereikt aan een gemeente die er alles aan doet om kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten te laten spelen en bewegen. Uit alle inzendingen stellen een vakjury en een kinderjury een top-3 samen. Dit jaar maken Gouda, Nijmegen en Rijswijk kans op de Jantje Beton Prijs. Leiden won de eerste editie en is dit jaar gastgemeente.

RVD, nr. 107