Prinses Beatrix bezoekt symposium In Vrijheid Verbonden over polarisatie

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont maandagavond 29 januari 2024 in TivoliVredenburg in Utrecht een symposium bij van het interreligieuze netwerk In Vrijheid Verbonden. Het thema van de bijeenkomst is ‘Omzien naar elkaar in tijden van polarisatie’.

Tijdens de bijeenkomst gaat  prof. dr. Hans Boutellier, bijzonder hoogleraar Polarisatie en Veerkracht, in op de dynamiek van polarisatie en verkent hij welke invloed religies en levensbeschouwingen vanuit hun waarden kunnen hebben op de samenleving. Volgens professor Boutellier kunnen ‘levensbeschouwingen tegenstellingen verzachten als ze in gesprek met elkaar het gemeenschappelijke belang van de rechtstaat erkennen’. 

Ook presenteren de verschillende religieuze en levensbeschouwelijke tradities die deel uitmaken van In Vrijheid Verbonden - het Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom, Humanisme, Jodendom en de Islam - enkele artistieke bijdragen. Na afloop van de bijeenkomst gaat Prinses Beatrix in gesprek met verschillende religieuze leiders en betrokken jongeren.

In Vrijheid Verbonden is een groep mensen die vanuit verschillende religies en levensbeschouwingen samenkomt en de handen ineen slaat om zich gezamenlijk te presenteren en sterk te maken voor de democratie. De eerste bijeenkomst werd ter gelegenheid van het vijfentwingtigjarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix in 2005 georganiseerd. De gemeente Utrecht is mede-gastheer.

RVD, nr. 328