Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en minister-president Rutte bij uitreiking Four Freedoms Awards 2024

Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden zijn donderdag 11 april aanwezig bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Minister-president Mark Rutte reikt de International Four Freedoms Award uit aan Save Ukraine, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet om ontvoerde Oekraïense kinderen vanuit Rusland en bezette gebieden terug te brengen naar Oekraïne. Oprichter Mykola Kuleba zal de award in ontvangst nemen.

De Four Freedoms Awards worden ieder jaar toegekend aan personen en organisaties die zich inzetten om vrijheid te waarborgen en mensenrechten te verdedigen, conform de idealen die President Franklin Delano Roosevelt verkondigde in zijn historische Four Freedoms speech in 1941.

De Four Freedoms Awards 2024 gaan naar de volgende personen en organisaties:

  • De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar onderzoekscollectief Bellingcat. De award wordt uitgereikt aan oprichter en directeur Eliot Higgins.
  • De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar Zumretay Arkin, die strijdt voor de rechten van Oeigoeren. 
  • De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Braziliaanse minister van Inheemse Volkeren, Sônia Guajajara.
  • De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar Grace Forrest, de oprichter van Walk Free. Deze mensenrechtenorganisatie zet zich in voor de afschaffing van moderne slavernij.

RVD, nr. 72