Prinses Margriet reikt Catharijneprijs uit te Utrecht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden reikt donderdag 11 november 2004 in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) de Catharijneprijs uit tijdens de Catharijneconferentie 2004. De prijs is toegekend aan prof.dr. W. Kuis, hoogleraar Immunologie voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden voor kinderen met reuma en andere auto-immuunziekten.

De Catharijneprijs is ingesteld door de Catharijne Stichting. Deze stichting stelt zich ten doel medisch wetenschappelijk onderzoek binnen het UMC Utrecht te bevorderen. Daarnaast organiseert zij elke twee jaar een conferentie. Dit jaar is het thema 'Kind, afweer en ziekte'. De Catharijneprijs is bedoeld als erkenning voor het gehele oeuvre van een gevestigde onderzoeker. De prijs bestaat uit een bronzen plastiek, gemaakt door S.S.H. Robles de Medina, en uit een geldbedrag van ¬ 10.000,-.

Tijdens de Catharijne Conferentie wordt ook de Von Freyburgpenning uitgereikt aan een veelbelovende jonge onderzoeker. Doel van deze penning is om een jonge wetenschapper, wiens onderzoek een relatie heeft met kindergeneeskunde, te eren en te stimuleren door te gaan op zijn of haar succesvolle weg. Dit jaar wordt de penning uitgereikt aan dr. P.J. Coffer, moleculair bioloog, voor zijn grensverleggend onderzoek naar de ontwikkeling van stamcellen tot witte bloedcellen. De prijs omvat een penning, gemaakt door Willem Noyons, en een geldbedrag van ¬ 5000,-.