Prinses Margriet naar internationale conferentie over landmijnen te Kenia

Prinses Margriet reist niet af naar Kenia in verband met de geleidelijke achteruitgang van de gezondheid van Prins Bernhard in combinatie met de voorziene lengte van het verblijf in het buitenland. Haar toespraak zal op video worden vertoond.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft het voornemen van 29 november tot en met 3 december 2004 de Summit on a Mine-Free World in Nairobi, Kenia, bij te wonen.

De internationale bijeenkomst evalueert de afspraken die door 140 landen in 1997 in Ottawa zijn gemaakt dat er geen anti-personeelsmijnen geproduceerd, getransporteerd en gebruikt worden. Het Rode Kruis luidde tien jaar geleden al de noodklok en riep op tot een wereldwijde ban op landmijnen. De Prinses zal namens de Internationale Federatie van de Rode Kruis- en Rode Halve Maan Verenigingen een toespraak houden op de conferentie. Prinses Margriet is vice-voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.
In de aanloop van haar bezoek aan de internationale top in Nairobi brengt de Prinses donderdag 25 november een bezoek aan de Mineursschool in Reek. Op deze school wordt aan soldaten lesgegeven in 'mine-awareness'. De soldaten die worden uitgezonden, leren hoe mijnen werken, verschillende soorten te onderscheiden en mijnen te prikken. Op de mijnenschool zijn dorpen nagebouwd die een getrouw beeld geven van de gevaren van mijnen in de gebieden waar Nederlandse militairen naar worden uitgezonden. Ook zijn er verschillende andere demonstraties over de gevaren van landmijnen.