Werkbezoek Prinses Margriet aan Rijksakademie Research Residency

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft donderdagochtend 17 maart 2005 een werkbezoek gebracht aan de Rijksakademie Research Residency (Rijksakademie van Beeldende Kunsten) in Amsterdam. De Prinses werd rondgeleid door het instituut, sprak met een aantal kunstenaars uit binnen- en buitenland, en zag hun werk. Daarnaast bezocht zij de faciliteiten van de Rijksakademie, zoals de technische werkplaatsen en de kunstenaarsdocumentatie.

De Rijksakademie Research Residency is een internationaal kunstenaarsplatform waar kunstenaars uit de hele wereld één tot twee jaar in een eigen atelier aan onderzoek, projecten en presentatie kunnen werken. Concentratie op het werk, reflectie en discussie staan centraal. Internationaal gerenommeerde kunstenaars en theoretici (advisors) leggen, op afspraak, atelierbezoeken af en begeleiden workshops en seminars. Technisch specialisten adviseren de kunstenaars bij onderzoek, experiment en uitvoering. Grote projectruimten maken het mogelijk buiten het eigen atelier te experimenteren, samenwerkingsprojecten aan te gaan of werk te presenteren.

De Rijksakademie verbindt op unieke wijze de bijzondere kwaliteiten van 'artists' residencies', onderzoekscentra en productiecentra op hoog internationaal niveau. De deelnemende kunstenaars werken in alle kunstdisciplines: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, video, film, geluid en computer. Ook de relatie van beeldende kunst met bijvoorbeeld architectuur en openbare ruimte, theater, nieuwe media, muziek, dans, literatuur en film kan aan bod komen.

Ongeveer de helft van de resident artists komt van buiten Nederland. In 2005 uit Argentinië, Armenië, Bolivia, Bosnië China, Cuba, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Israël, Italië, Japan, Peru, Spanje, Thailand, Turkije, Verenigde Staten, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Resident artists hebben een kunstopleiding afgerond en hebben al enkele jaren als zelfstandig kunstenaar gewerkt voordat ze aan de residency begonnen.

Behalve een residency is de de Rijksakademie ook een internationale ontmoetingsplaats voor kunstenaars. De Rijksakademie heeft vier afdelingen: Ateliers, Werkplaatsen, Verzamelingen en Prix de Rome.