Prinses Margriet bij opening tentoonstelling Honderd jaar Huisorde op Paleis Het Loo

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet is zaterdag 19 maart 2005 in Paleis Het Loo aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Voor Ons en Ons Huis: Honderd jaar Huisorde van Oranje, 1905-2005. Op 19 maart is het honderd jaar geleden dat koningin Wilhelmina de Huisorde van Oranje stichtte ter beloning van mensen die verdienstelijk zijn geweest voor het Koninklijk Huis. In de expositie wordt ter gelegenheid van dit 100-jarig jubileum de geschiedenis van de Huisorde geschetst.

Prins Hendrik was de eerste die in de Huisorde van Oranje werd opgenomen. De door hem gedragen onderscheidingstekens, evenals die van de koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana en de versierselen van grootkruis, gedragen door prins Bernhard, zijn in de tentoonstelling bijeen gebracht. Ook zijn de versierselen te zien van de Duitse keizer Wilhelm II, die als een van de eerste buitenlandse vorsten in de Huisorde werd opgenomen.

Het waren echter vooral de 'gewone' mensen in koninklijke dienst die voor de orde in aanmerking kwamen: met name hofpersoneel in binnen- en buitenland, arbeiders en opzichters, maar ook de stationschef die het portier opende voor Wilhelmina en Hendrik toen zij in 1923 op Waterloo Station in Londen arriveerden. In 1969 reorganiseerde koningin Juliana de Huisorde ingrijpend: het aantal graden werd teruggebracht, voor trouwe dienst werd een aparte Orde voor Trouw en Verdienste gesticht, terwijl buitenlanders voortaan opgenomen konden worden in de nieuwe Kroonorde.

Op de tentoonstelling zijn bijzondere voorwerpen te zien, zoals de keten van de Huisorde van de Wendische kroon van Mecklenburg, die hertog Hendrik droeg toen hij in 1901 in het huwelijk trad met Koningin Wilhelmina. De officiƫle instellingsakte van 19 maart 1905, proefmodellen in een houten etui die ter goedkeuring aan koningin Wilhelmina voorgelegd werden en een afgekeurd gipsmodel van een ordekruis dat op last van prins Hendrik in het archief van de Orde werd opgeborgen, illustreren hoe de Huisorde in de beginjaren vorm kreeg. Originele ontwerptekeningen en stalen stempels tonen de in 1908 doorgevoerde wijzigingen, terwijl registers, ordetekenen en oorkonden laten zien hoe de Orde in de praktijk werkte.