Prinses Margriet woont jubileum bij van het Weeshuis der Hervormden / Stichting Lindenhof in Schiedam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont donderdag 14 april 2005 de viering bij van het 400 jarig jubileum van het Weeshuis der Hervormden / Stichting Lindenhof in Schiedam. De Lindenhof is een instelling voor jeugdhulpverlening in de Stadsregio Rotterdam, die voorziet in kleinschalige voorzieningen voor jeugdigen en hun ouders of verzorgers.

Ter gelegenheid van het 400 jarige jubileum van de Lindenhof is een boek geschreven: 'Van het verleden naar het heden'. Dit boek wordt tijdens de viering aan de Prinses aangeboden en beschrijft de geschiedenis van de Stichting. Tijdens de viering worden tevens verschillende lezingen gehouden over de jeugdzorg.

Vanaf de oprichting en tot en met de Tweede Wereldoorlog is de Lindenhof een weeshuis geweest. Tussen de jaren veertig en zestig deed het Weeshuis dienst als behandelingsinstituut voor moeilijk opvoedbare kinderen. Toen na een proces van een aantal jaren, de subsidies in Nederland voor jeugdzorg werden ingesteld, werd de stichting in 1978 gesplitst in het Weeshuis der Hervormden en de stichting de Lindenhof. Het Weeshuis werd niet langer meer bewoond, maar kreeg de functie van beheerder van het geld voor projecten voor jeugd en jeugdwelzijn in binnen- en buitenland. Stichting Lindenhof is zich als ondernemer gaan richten op het informeren, adviseren, vormen, opvoeden, begeleiden en behandelen van kinderen, jongeren en hun gezinnen van alle gezindten.

Het aanbod van de Stichting is divers. Zo is er onder andere ambulante pedagogische gezinsbegeleiding, medisch kleuterdagverblijf, kleinschalige woonvormen, kindertelefoon, en een steunpunt onderwijs.