Prinses Margriet reikt 6 november 2006 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijzen uit

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet reikt maandag 6 november in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijzen 2006 uit.

Vertaler Arthur Langeveld ontvangt de Martinus Nijhoff Prijs, lexicograaf Nicoline van der Sijs de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen, theatermaker Theo Maassen de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs, en Stichting Nationale Boomfeestdag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud.

Martinus Nijhoff Prijs | Arthur Langeveld

Arthur Langeveld (Amsterdam, 1947) studeerde Slavistiek aan de Universiteit van Amsterdam met als hoofdvak Russisch. In 1988 promoveerde hij bij Karel van het Reve op de studie Vertalen wat er staat. 'Vertalen wat er staat' is ook Langevelds adagium en dat is terug te vinden in zijn vertalingen. Die munten uit door een perfecte beheersing van het Nederlands en door een getrouwe weergave van wat in de brontekst staat.
Hij vertaalde onder meer Dode Zielen van Gogol en Oblomov van Ivan Gonstjarov. Onlangs is in de Russische Bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot in een nieuwe vertaling van Langeveld De broers Karamazov van Dostojevski verschenen.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen | Nicoline van der Sijs

Nicoline van der Sijs (Heerlen, 1955) studeerde Slavische taal- en letterkunde in Utrecht. In 2001 verscheen haar dissertatie onder de titel Chronologisch woordenboek. De ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, waarvoor zij de geschiedenis van achttienduizend hedendaagse Nederlandse woorden onderzocht. Van der Sijs is redacteur bij Van Dale Lexicografie voor diverse woordenboeken, waaronder de Grote Van Dale, hoofdredacteur van het Etymologisch woordenboek en redacteur van 'Trefwoord', tijdschrift op het gebied van lexicografie en lexicologie. Popularisering in de beste zin van het woord is haar grote gave.

Prins Bernhard Cultuurfondsfonds Theater Prijs | Theo Maassen

Theo Maassen (Oegstgeest, 1966) uit Eindhoven studeerde in 1991 af aan de theateropleiding van de Hogeschool Eindhoven. Al in 1990 won hij de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival en de jury- en publieksprijs van het Cameretten cabaretfestival. Maassen maakte eigen cabaretprogramma's, het radioprogramma Mannen van de radio, de documentaire De onterechte kampioen en de rap Doodsbedreiging. Daarnaast speelde hij rollen in films en tv-programma's en in het toneelstuk De sterfscène. Theo Maassen krijg de Theaterprijs voor zijn gedurfde combinatie van theater en cabaret.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud | Stichting Nationale Boomfeestdag

De Stichting Nationale Boomfeestdag stelt zich ten doel kinderen en hun ouders op positieve en enthousiaste wijze in contact te brengen met de natuur in hun directe omgeving door het planten van een boom. Dit is uitgegroeid tot een steeds groter feest. Naast de toename van het areaal aan bomen is ook de manifestatie in de afgelopen jaren uitgegroeid in bereik, omvang en inhoud. Inmiddels nemen aan het begin van de lente jaarlijks ruim honderdduizend kinderen in vierhonderd gemeenten deel aan de feestelijkheden. Het planten van bomen, het daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken voor de natuur is uit educatief oogpunt een belangrijke gebeurtenis. De Stichting is er in geslaagd de Boomfeestdag als instrument steeds verder te ontwikkelen, in te bedden in het onderwijs, te verdiepen en over heel Nederland uit te breiden.

4 oktober 2006