Prinses Margriet opent 27 juni 2007 Expertisecentrum Landbouw en Zorg

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent woensdag 27 juni het Expertisecentrum Landbouw en Zorg in Dronten.

Het centrum brengt een wisselwerking tot stand tussen mensen met een zorgvraag, agrarische zorgbedrijven en het agrarisch beroepsonderwijs. De dorpsboerderij in Dronten is als praktijkcentrum ingericht. Op deze boerderij werken mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking in het theehuis, de winkel, de kinderboerderij en in de directe omgeving in het groenonderhoud.

Het Expertisecentrum Landbouw & Zorg wil mensen met een zorgvraag aanspreken op hun mogelijkheden. Centraal staan hun plek in het arbeidsproces en de verantwoordelijkheid die zij daarbij kunnen dragen. Het expertisecentrum wil tevens een samenhangende bijdrage leveren aan het ontwikkelen van het landelijk gebied. Met de functiecombinatie Landbouw & Zorg wordt een duurzaam perspectief geboden aan agrarische ondernemers die zoeken naar verbreding van hun bedrijfsvoering. Belangrijke gevolgen van deze verbreding zijn de vermaatschappelijking en daarmee de sociale functie van de landbouw en de verlevendiging van het platteland.

Het expertisecentrum bestaat uit een praktijk-, een onderwijs- en een dienstencentrum. Het praktijkcentrum Landbouw & Zorg omvat vijf agrarische zorgbedrijven, een dorpsboerderij, een winkel en een horecavoorziening. Zo'n honderd mensen met een zorgvraag kunnen binnen deze praktijkbedrijven aan de slag.
In het onderwijscentrum wordt de methodiekontwikkeling direct gekoppeld aan praktijksituaties en kennis. Er zijn stagemogelijkheden op verschillende niveaus. Mensen met een zorgvraag, studenten en docenten leren en werken samen met mensen die uitgebreide praktijkervaring hebben, zowel binnen de landbouw als binnen de zorg.
In het dienstencentrum zal vooral het professionaliseren van de bedrijfsvoering van de zorgbedrijven centraal staan. Door de samenwerking tussen de verschillende sectoren zijn een aantal initiatieven ontwikkeld, waaronder opleidingen op VMBO niveau 1 voor mensen met een beperking die als hulpboer willen werken. Ook is een opleiding tot stand gekomen binnen het agrarisch onderwijs voor mensen die bedrijfsleider willen worden op een zorgboerderij.

Het Expertisecentrum Landbouw & Zorg is ontstaan met steun van de Europese Unie, het Ministerie van LNV en de gemeente Dronten en gerealiseerd door de Aeres Groep, Stichting de Reeve, Stichting Warmonderhof, Staatsbosbeheer en Triade. Triade biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen en hun sociale omgeving, die leven, en is met 1800 medewerkers actief op ca. 90 locaties in de provincie Flevoland. De Aeres Groep (Groenhorst College, CAH Dronten en Stoas Hogeschool) verzorgt in de Provincie Flevoland onder andere (V)MBO en HBO-onderwijs op het gebied van landbouw, voeding, milieu, bedrijfskunde.

19 juni 2007