Prinses Margriet reikt herinneringsmedailles uit aan vrijwilligers Rode Kruis

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden reikt maandagmiddag 7 december, op Nationale Vrijwilligersdag, in Den Haag herinneringsmedailles uit aan vier vrijwilligers van het Rode Kruis. Zij staan symbool voor zesduizend vrijwilligers die vandaag een medaille ontvangen voor hun inzet tijdens de coronapandemie. Prinses Margriet is erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zet het Rode Kruis zich in voor de bestrijding van het coronavirus. Vrijwilligers worden onder meer ingezet in zorginstellingen, bij vervoer van patiƫnten, de inzameling van beschermingsmiddelen en de ondersteuning van de GGD in teststraten en bij het bron- en contactonderzoek. Daarnaast biedt de organisatie, ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk, voedselhulp, opvang van dak- en thuislozen en advies via de hulplijn. De inzet is de grootste sinds de Watersnoodramp in 1953. Het verenigingsbestuur van het Rode Kruis heeft daarom besloten om voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog herinneringsmedailles uit te reiken.

In een toespraak bedankt Prinses Margriet vrijwilligers verspreid over het Koninkrijk voor hun inzet. Vervolgens reikt zij samen met de kanselier van de Rode Kruis-onderscheidingen, mevrouw Lenie Dwarshuis-van de Beek, de herinneringsmedailles uit. Afsluitend spreekt de Prinses met de aanwezige vrijwilligers.

Tijdens de uitreikingsceremonie worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 250