Prinses Margriet bij herdenkingsceremonie Short Stirling BK716

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is dinsdagmiddag 12 oktober aanwezig bij de herdenkingsceremonie ter nagedachtenis van de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716. De ceremonie vindt plaats op het herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken in Almere.

De Short Stirling BK716 is een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, die na bombardementen op Berlijn op de terugvlucht in maart 1943 is neergeschoten. Aan boord zaten zeven bemanningsleden, vijf Britten en twee Canadezen. Samen met de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden wordt stilgestaan bij het offer dat zij brachten.

Tijdens de herdenkingsceremonie onthult Prinses Margriet het kunstwerk ‘Rise’ van kunstenares Laura O’Neill. Het bestaat uit een motorblok van de Short Stirling BK716 waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal van de Short Stirling BK716 en haar bemanningsleden is een belangrijk onderdeel van de Almeerse en Flevolandse geschiedenis. De gemeente Almere en de provincie Flevoland vinden het belangrijk om dit door te geven aan de huidige en toekomstige generaties.

RVD, nr. 278