Prinses Margriet reikt Geuzenpenning uit aan Laila Haidari

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden reikt woensdagmiddag 13 maart in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan de Afghaanse activiste Laila Haidari. Stichting Geuzenpenning spreekt met de toekenning van de onderscheiding waardering uit voor het moedige en maatschappelijk relevante werk van Haidari.

Laila Haidari richtte in 2021 in het geheim een onderwijs- en ambachtscentrum voor meisjes en vrouwen op: het Mother Educational Centre. Meisjes en vrouwen krijgen hier onderwijs en maken onder andere kleding, vloerkleden en sieraden om een inkomen te verdienen. Nadat de Taliban in 2021 in Afghanistan aan de macht zijn gekomen, worden vrouwen en meisjes beperkt in hun mogelijkheden om te werken en onderwijs te volgen. Haidari zet zich ook in voor hulp aan drugsverslaafden in Afghanistan.

Prinses Margriet woont het programma ter ere van de laureaat bij en reikt de Geuzenpenning uit. Laila Haidari houdt een toespraak en wordt zelf toegesproken door journalist Thomas Erdbrink. Hij interviewde Haidari voor zijn serie ‘Onze man bij de Taliban’. Na afloop van het officiële programma spreekt Prinses Margriet onder meer met de laureaat en betrokkenen bij Stichting Geuzenpenning.

Stichting Geuzenpenning reikt sinds 1987 jaarlijks een Geuzenpenning uit aan hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten om hun eer te bewijzen en hen te steunen bij hun inzet voor democratie en tegen dictatuur. De stichting is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog.

RVD, nr. 57