Geloofsbrieven ambassadeurs Cuba, Algerije en Kosovo

Zijne Majesteit de Koning zal woensdagochtend 26 januari op Paleis Noordeinde in Den Haag ter overhandiging van hun geloofsbrieven achtereenvolgens ontvangen de ambassadeur van de Republiek Cuba, H.E. Anet Pino Rivero, de ambassadeur van de Democratische Volksrepubliek Algerije, H.E. Salima Abdelhak en de ambassadeur van de Republiek Kosovo, Z.E. Dren Doli.

De ambassadeurs worden opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koning. De Koning stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.

Bij de achterzijde van Paleis Noordeinde staan een erewacht en een militaire kapel opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van het Commando Luchtstrijdkrachten. De muziek wordt verzorgd door het Orkest der Koninklijke Luchtmacht. Bij het Paleis staat een dubbelpost in ceremonieel tenue van de Koninklijke Marechaussee. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur, volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met gevolg binnentreedt. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw vier ereroffels.

Bij de overhandigingen worden de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen: het militair ceremonieel is aangepast. De geloofsbrieven worden niet rechtstreeks aan de Koning overhandigd, maar door de ambassadeur op een tafel geplaatst.

RVD, nr. 18