Jaaroverzicht 2021: Ten geleide

  • Beeld: ©ANP

Ten geleide

De dag na haar achttiende verjaardag beklom de Prinses van Oranje samen met haar ouders het bordes van het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. In een buitengewone zitting werd de Prinses welkom geheten door vicepresident mr. Thom de Graaf. Zo werd invulling gegeven aan de Grondwet, die bepaalt dat de beoogd troonopvolger vanaf haar of zijn achttiende verjaardag zitting heeft in de Raad van State. Stemrecht in de Raad van State heeft de Prinses niet; de mogelijkheid om vergaderingen bij te wonen is bedoeld om kennis van wetgeving en staatsrecht op te doen.

Het was een mooi moment binnen het totaal aan activiteiten in 2021 van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en de andere Leden van het Koninklijk Huis. En zo waren er veel meer mooie en feestelijke momenten en ontmoetingen. Olympische en paralympische sporters werden op Paleis Noordeinde gehuldigd na hun ongekende prestaties in Tokio. De Koning keek zijn ogen uit achter de schermen van de Eurovisie Songfestivalorganisatie in Rotterdam. De Koningin opende in Houten een nieuw, enerverend mbo-jaar. Prinses Beatrix werd warm ontvangen op Curaçao. Eindhoven organiseerde een bijzondere hightech viering van Koningsdag. En de Koning en Koningin verstevigden de vriendschapsbanden met Duitsland en Noorwegen tijdens twee geslaagde staatsbezoeken.

Tegelijkertijd was 2021 ook een jaar van grote zorgen. Het coronavirus leidde tot diverse besmettingsgolven waardoor onze samenleving met ernstige beperkingen werd geconfronteerd. Artsen, verpleegkundigen en zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen werden tot het uiterste beproefd en politiemensen, hulpverleners en ondernemers in Den Bosch, Rotterdam en andere plaatsen kregen te maken met redeloos geweld van mensen die zich tegen de coronamaatregelen verzetten. Ook naast corona waren er angstige gebeurtenissen. Zo maakten de inwoners van Zuid-Limburg in juli een verwoestende overstroming mee.

De Koning en Koningin en de andere Leden van het Koninklijk Huis deelden in de vreugde en het verdriet van mensen en zochten het gesprek met kleine en grote groepen over de meest uiteenlopende onderwerpen. In de eerste maanden van het jaar waren zij – net als veel andere Nederlanders – voornamelijk aangewezen op digitale communicatiemiddelen. Later kwam er meer ruimte voor fysieke bezoeken. Dit Jaaroverzicht geeft een beeld van hun werkzaamheden. Samen geven ze een veelkleurige indruk van de rijkdom aan ervaringen, gevoelens, verhalen, ambities en initiatieven van de inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden.

Chris Breedveld

Grootmeester van het Huis van Zijne Majesteit de Koning