Februari 2022

  • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima twintig jaar Oranje Fonds
    Beeld: ©RVD

1 februari: Twintig jaar Oranje Fonds

Het was het mooiste huwelijkscadeau: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima kregen de avond voor hun trouwdag namens alle inwoners van ons Koninkrijk het Oranje Fonds aangeboden. Samen met duizenden vrijwilligers bouwt het Fonds mee aan een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Als beschermpaar zijn de Koning en Koningin actief betrokken bij dit werk. In twintig jaar brachten ze meer dan tweehonderd bezoeken aan de meest uiteenlopende initiatieven en elk jaar openen ze de deuren van Paleis Noordeinde voor de uitreiking van de Appeltjes van Oranje waarmee bijzondere initiatieven worden bekroond.

Op 1 februari vierden de Koning en Koningin de twintigste verjaardag van het Oranje Fonds mee in een - vanwege de coronapandemie - online programma. De Koning en Koningin blikten terug op hun bezoeken en vertelden over wat hen had geraakt. De Koningin haalde herinneringen op aan Maatjes Gezocht, de eerste campagne van het Oranje Fonds: “Wat ik daar zo mooi aan vind is dat je niet alleen de persoon helpt die hulp nodig heeft, maar ook degene die helpt. Als ik maatjes spreek, zeggen ze: ‘ik leer er zoveel van en krijg er zoveel voor terug’. De wederkerigheid is enorm.”

“We hebben bewust gekozen voor de naam Oranje Fonds”, vertelde de Koning. “Het is gekoppeld aan de familie en zal hopelijk vele generaties meegaan en een belangrijk onderdeel blijven van het welzijn in Nederland.”
 

  • Koning Willem-Alexander bezoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
    Beeld: ©ANP

17 februari: Voor veilige producten

We willen allemaal dat het voedsel dat we eten en de producten die we gebruiken veilig zijn. Niemand zit te wachten op een salmonellavergiftiging of op huidschade bij het gebruik van cosmetica. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op producenten en controleert of zij zich aan de regels houden. Zij ziet er ook op toe dat slachthuizen en andere bedrijven voldoen aan de regels voor het welzijn van dieren en dat vissers verantwoord werken en zich bijvoorbeeld niet schuldig maken aan overbevissing.

Op 17 februari bracht Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een werkbezoek aan de NVWA in Utrecht om meer te horen over de werkwijze van de organisatie. Vanzelfsprekend kan de NVWA niet elk bedrijf en elk product controleren. Er wordt gewerkt op basis van vertrouwen, maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, wordt stevig opgetreden.

Via een videoverbinding bracht de Koning een bezoek aan een patrouillevaartuig van de kustwacht om met inspecteurs te praten over hun werk op zee. Ook kreeg hij een virtuele rondleiding door een slachthuis. Laurens Hoedemaker, directeur van de Centrale Organisatie van de Vleessector, was erbij: “We hebben gesproken over de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven voor het borgen van dierenwelzijn en voedselveiligheid. En over de rol van de NVWA als toezichthouder op die borging. De garanties die dat oplevert zijn voor onze afnemers in binnen- en buitenland een onderscheidende kwaliteit van vlees uit Nederland.”
 

  • Koningin Máxima bij LG Sonic in Zoetermeer
    Beeld: ©ANP

17 februari: Ultrasoon geluid tegen algen

Op zomerse dagen kan het een plaag zijn: algengroei in het water. Niet alleen voor zwemmers is dit een probleem, ook planten en dieren ondervinden schade. Algen scheiden giftige stoffen af en verstikken het waterleven. Bij LG Sonic in Zoetermeer hebben ze daar iets op gevonden: ultrasoon geluid waarvan de algen in de war raken, zinken en afsterven. Zo hoeven er geen chemicaliën meer gebruikt te worden. Het geluid wordt uitgezonden door boeien die werken op zonne-energie. Hare Majesteit Koningin Máxima ging op 17 februari op werkbezoek bij het bedrijf en ontmoette CEO Yousef Yousef. Hij vluchtte als kind met zijn moeder, broer en zus uit Syrië naar Nederland en had altijd de droom om ondernemer te worden. Hij vertelde de Koningin over de geschiedenis van LG Sonic: “Tot 2010 pasten we de technologie vooral toe in vijvers en zwembaden van particulieren. De toenmalige CEO wilde ermee stoppen; we waren nagenoeg failliet. Die nacht heb ik besloten om het bedrijf te redden, want ik wist zeker dat er potentie in zat. Ik leende 20.000 euro van een neef. Daarna hebben we met het team keihard gewerkt. Nu ben ik duurzaam ondernemer en voorzitter van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW.”

LG Sonic is actief in 96 landen en gaat met volle kracht door met innoveren. Zo blijkt ultrasoon geluid ook goed te werken tegen de schadelijke zeeluis in zalmkwekerijen.
 

  • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen medaillewinnaars van TeamNL van de Olympische Winterspelen van Beijing 2022
    Beeld: ©ANP

22 februari: Ireen Wüst en andere toppers

Met acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles was Nederland op de Olympische Winterspelen van Beijing 2022 het op vijf na succesvolste land. Een uitzonderlijke prestatie leverde schaatster Ireen Wüst, voor wie het de vijfde Spelen waren. Vijf keer op rij, in 2006, 2010, 2014, 2018 en 2022, wist ze een individuele gouden medaille te winnen. Samen met de andere medaillewinnaars van TeamNL was Ireen Wüst op 22 februari te gast op Paleis Noordeinde, waar zij door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangen werden. Na een gezellige ontmoeting waarin samen op het spannende verloop van de wedstrijden werd teruggeblikt, gingen de sporters op het bordes met het Koninklijk Paar op de foto.

Drie weken later, op 15 maart, was het de beurt aan de medaillewinnaars van de Paralympische Winterspelen. De Koning ontving de Nederlandse sporters op Paleis Noordeinde samen met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. Niels de Langen was de succesvolste Nederlandse sporter. Hij behaalde een zilveren en een bronzen medaille in alpineskiën. Niels verloor zijn benen als gevolg van de ziekte Meningokokken Sepsis, een bacteriële hersenvliesontsteking. Vanaf zijn achtste is hij een gedreven wintersporter. Na jaren intensief trainen wist hij in Beijing tot geweldige prestaties te komen.
 

  • Koningin Máxima bezoekt De Blauwe Haven in Rotterdam
    Beeld: ©ANP

23 februari: Geen ziekte voor watjes

Elk jaar vallen honderden politiemedewerkers uit door een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Herstellen is vaak een proces van jaren. In Rotterdam namen politiemensen zelf het initiatief om hun mentaal overbelaste collega’s te helpen. Het begon met samen roeien en ondersteuning door buddy’s. In 2019 ontstond hieruit De Blauwe Haven, een veilige plek van waaruit politiemensen werken aan hun herstel. Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht De Blauwe Haven op 23 februari om de ervaringen van initiatiefnemers en deelnemers te horen. Een rechercheur vertelde haar over de heftige incidenten die zij had meegemaakt, zoals een bankoverval waarbij gericht op haar was geschoten. Een wijkagent met PTSS vertelde dat hij maandenlang de deur niet meer uit had gedurfd. De Blauwe Haven had hem weer over de drempel geholpen: “Hier vond ik een prikkelarme omgeving waarin niet over me werd geoordeeld.”

“PTSS is geen ziekte voor watjes”, zei Hans van Dolderen, lid van de eenheidsleiding Rotterdam. “Het kan iedereen overkomen”. Samen met Jan van de Werken, projectleider van De Blauwe Haven, kreeg hij het idee om met mentaal overbelaste collega’s het water op te gaan: “We zijn beiden fervente sloeproeiers en zeiden tegen elkaar: laten we sloepen inzetten om collega’s die op de bank zitten weer in beweging te krijgen.” Een deelnemer vertelde hoe dit haar had geholpen: “Vanuit de veilige omgeving van de sloep heb ik ontdekt dat er licht is aan het einde van de tunnel.”
 

  • Prinses Beatrix woont de tachtigste herdenking van de Slag in de Javazee bij
    Beeld: ©ANP

26 februari: Gruwelijke zeeslag

In de middag van 27 februari 1942 werd de Nederlandse torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer in de Javazee getroffen door een Japanse torpedo. Het was het begin van een gruwelijke zeeslag die twee dagen duurde. Tevergeefs probeerden de geallieerde bondgenoten te verhinderen dat de Japanners het eiland Java in Nederlands-Indië in handen kregen. De verloren Slag in de Javazee kostte aan 2.300 geallieerde marinemensen uit Nederland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het leven. Onder hen schout-bij-nacht Karel Doorman, wiens vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter tot zinken werd gebracht.

Op 26 februari woonde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix de tachtigste herdenking van de Slag in de Javazee bij, in de Kloosterkerk in Den Haag. “De moed en het doorzettingsvermogen van deze mannen vormen een monument in de Nederlandse historie”, zei Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas in zijn toespraak. De Prinses sprak na afloop van de herdenking met een aantal nabestaanden. Onder hen Josine van Aggelen, dochter van een sergeant-vliegtuigmaker. Als zesjarige werd zij op 2 maart 1942 in grote haast thuis opgehaald om met haar ouders per schip geëvacueerd te worden naar Australië. De volgende ochtend brak in de baai van Broome, aan de noordkust van Australië, ineens de hel los toen Japanse jachtvliegtuigen in duikvlucht op hen schoten. Nadat ze enkele uren zwemmend het hoofd boven water had weten te houden, werd ze op het nippertje uit zee gered. Haar ouders overleefden het niet.