April
4 april: Koninklijk gezin in brons
In het park van Paleis Soestdijk onthult Prinses Beatrix het monument ‘Het Koninklijk Gezin’. Beeldhouwer Arthur Spronken maakte de bronzen beeldengroep in 1996 dat bestaat uit de portretten van toenmalig Koningin Beatrix, Prins Claus en hun drie zonen, de prinsen Willem-Alexander, Friso en Constantijn.
Het monument is door museum Beelden aan Zee langdurig in bruikleen gegeven aan Paleis Soestdijk. Het groepsportret stond op de patio van het Haags Museum dat toenmalig Koningin Beatrix in 1996 onthulde. Nu onthult e Prinses het beeld dus opnieuw en gaatin gesprek met Caius Spronken, de zoon van Arthur Spronken, en heeft een ontmoeting met een afvaardiging van het museum Beelden aan Zee en Paleis Soestdijk.
11 april: Meiden in de techniek
Tijdens Girls’ Day bezoeken meisjes technische- en ICT-bedrijven om kennis te maken met bèta, techniek en ICT en om te ervaren hoe het is om te werken in de techniek. Ruim tweehonderd bedrijven door heel Nederland openen op deze dag hun deuren voor meer dan 7500 meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Veertig mavoleerlingen volgen een parcours door de fabriek van Container Service Groenenboom. Het bedrijf maakt maatwerk containers voor transport via de weg, over het spoor en over het water. Groenenboom renoveert ook gebruikte containers door ze te repareren en opnieuw te spuiten en te beletteren. De leerlingen krijgen uitleg over het spuiten, repareren en afwerken van containers en gaan ook zelf aan de slag.
Koningin Máxima volgt een deel van het parcours en gaat aansluitend met betrokkenen in gesprek over het belang van Girls’ Day en van het kennismaken met de technische beroepspraktijk. Hierna sluit Koningin Máxima aan bij een quiz waarbij de leerlingen vragen beantwoorden over de verschillende technieken die het containerbedrijf gebruikt en over de werkzaamheden die tijdens het parcours aan bod zijn gekomen.
11 april: In gesprek
De Koning bezoekt stadsdeel Amsterdam-Zuid en gaat onder meer langs bij multicultureel jongerencentrum ‘De Rijn’ van Stichting Combiwel, Joodse winkeliers en de Joodse basisschool Rosj Pina. Samen met burgemeester Halsema spreekt hij daar over wat er in de wijk leeft. Het bezoek komt voort uit eerdere gesprekken van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de ambstwoning van de burgemeester in het kader van de doorwerking van de situatie in Gaza en Israël in Nederland.
Vanuit jongerencentrum ‘De Rijn’ zet Stichting Combiwel zich in om bewoners in de wijk te verbinden. Het is een multicultureel jongerencentrum en vormt een uitvalsbasis voor straatcoaches en jongerenwerkers om in contact te blijven met de jongeren in de wijk. Hier spreekt de Koning met straatcoaches en jongeren over hun ervaringen in de wijk en de omgang met leeftijdsgenoten met een andere maatschappelijke, culturele of religieuze achtergrond.
In de Kastelenstraat, waar zich meerdere Joodse ondernemers hebben gevestigd, spreekt de Koning met een winkelier om vervolgens door de straat naar basisschool Rosj Pina te wandelen. Daar is een gesprek met Joodse middelbare scholieren en leerkrachten over hun ervaringen met antisemitisme en de gevolgen daarvan voor hun dagelijks leven.
17-18 april: Vrienden in hart en nieren
Op uitnodiging van de Koning brengt Koning Felipe VI van Spanje op woensdag 17 en donderdag 18 april een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Koningin Letizia.
Nederland en Spanje hebben een gedeelde geschiedenis en zijn verbonden door gedeelde waarden en belangen. De landen hebben al sinds 1648 diplomatieke relaties en de historische band tussen beide landen gaat nog verder terug. Binnen Europa zijn Nederland en Spanje al eeuwenlang verbonden op politiek, economisch, cultureel en sociaal vlak.
24 april: Kleurrijke cultuur op het bord
Bij eet- en werkcafé Kleurrijk komen mensen, culturen en gerechten samen. Inwoners van Nijverdal maken hier kennis met elkaar en nieuwe bewoners. Zo krijgen nieuwkomers, veelal mensen met een vluchtelingenachtergrond, bij Kleurrijk een opstap naar een zelfredzame toekomst door een leerwerkprogramma van Stichting Culture Kitchen.
De Koning bezoekt Kleurrijk en spreekt met de mensen die werken in de huisbakkerij, keuken en het eetcafé. Ook is hij bij een taalles, die onderdeel is van het leerwerkprogramma. Tijdens het bezoek spreekt de Koning onder meer met vrijwilligers, coaches en de initiatiefnemers van Kleurrijk.
24 april: Zorgen voor elkaar
De Koning bezoekt Mariënvelde, winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2023. Het dorp heeft de prijs gekregen voor de ontwikkeling van een Brede Maatschappelijke Voorziening, een zorgcorporatie en een nieuw dorpshart. Zo is het dorp aantrekkelijker gemaakt voor bewoners en bezoekers. In het gebouw en de tuin is gelegenheid voor ontmoetingen, sport en spel én dagbesteding voor ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zijn er inloopvoorzieningen voor dorpsbewoners.
Koning Willem-Alexander bezoekt de dagbesteding, de keuken en de sporthal en spreekt met inwoners van Mariënvelde. Ook spreekt hij met vrijwilligers over het onderhoud en de aanleg van een beweegtuin voor ouderen. Op de basisschool ontmoet de Koning kinderen die hebben meegedacht over vernieuwingen voor het dorp. Ook spreekt hij met de initiatiefnemers van de dorpsvernieuwing. Die is met veel vrijwillige inzet van de inwoners tot stand gekomen.
26 april: Sporten ontdekken
Ontdek! is het thema van de Koningsspelen van dit jaar. Kinderen worden uitgedaagd nieuwe dingen op het gebied van bewegen en gezonde voeding uit te proberen. Voor deze twaalfde editie van de spelen hebben zich 6.300 scholen met ongeveer 1,3 miljoen kinderen aangemeld. Ook scholen in het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland doen mee.
In Hoofddorp geven Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het startsein voor de landelijke opening van de spelen. De Koningsspelen starten traditiegetrouw met het gezamenlijk Koningsontbijt. Na de opening bezoekt het Koninklijk Paar sportactiviteiten.
27 april: “Emmen, het kon véél minder!”
De Koning woont met leden van het Koninklijk gezin en leden van de Koninklijke familie de viering bij van Koningsdag in Emmen in de provincie Drenthe.
In het programma zijn het verleden en heden van Emmen verbonden met de toekomstige ambities van de gemeente en de regio Zuidoost-Drenthe. De Koning en zijn familie wandelt langs negen verschillende pleinen en worden onder anderen toegezongen door Bouke, Jannes en Daniel Lohues. Het programma laat oude, nieuwe, bekende en onbekende kanten van Emmen zien.