Koninklijk Paar opent Koningsspelen in Amersfoort

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima geven vrijdagochtend 23 april het startsein voor de landelijke opening van de Koningsspelen op Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort. De negende editie van de Koningsspelen draait met het thema ‘ik+jij=wij’ om het belang van samen. Het gehele programma vindt dit jaar buiten plaats. Het Koninklijk Paar doet samen met de schoolkinderen mee aan een quiz over gezond eten en bewegen en bezoekt na het startsein een aantal sportactiviteiten rondom de school. 

Het programma is dit jaar aangepast om de spelen veilig, maar toch feestelijk te kunnen laten verlopen binnen de geldende maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Zo gaat het Koningsontbijt dit jaar niet door, worden de spelen door het hele land kleinschalig en rondom de eigen school georganiseerd en worden klassen niet gemengd. Deelnemende scholen bepalen zelf hoe ze de dag vormgeven. Ter inspiratie ontvangen de scholen een sport- en feestpakket inclusief spelideeën, een online beweegprogramma en concrete tips om de Koningsspelen in de huidige tijd te organiseren.

Op Kindcentrum Vlinderslag zitten 299 kinderen. De school ligt in Amersfoort, de gemeente die vorig jaar werd uitgeroepen tot sportiefste van Nederland. Kindcentrum Vlinderslag heeft het vignet ‘Bewegen en sport’ van de Gezonde School; het kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk en heel leuk zijn. Een recordaantal van 6100 Nederlandse scholen en bijna 1,3 miljoen basisschoolleerlingen hebben zich dit jaar aangemeld voor deelname aan de Koningsspelen. Ook scholen in het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland doen mee. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation. Samen met de Johan Cruyff Foundation zijn zij de initiatiefnemers van de sportieve dag.

RVD, nr. 101