4 mei: Nationale Herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenkt Nederland allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn daarbij vertegenwoordigers van de regering, oorlogsgetroffenen en nabestaanden aanwezig.

Plechtigheid Nieuwe Kerk Amsterdam

De herdenking begint om 18.50 met een plechtigheid in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze plechtigheid van een half uur wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie. Tijdens de plechtigheid wordt ook de 4 mei-voordracht gehouden. Dit is een literaire voordracht die jaarlijks door een andere auteur geschreven wordt. Daarna keren de Koning en Koningin Máxima terug naar het Paleis op de Dam.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij de Nationale Herdenking 2023
Beeld: ©ANP
Amsterdam, 4 mei 2023: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking. Het Koninklijk Paar legt namens alle Nederlanders een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Nationaal Monument op de Dam

Om 19.50 uur verlaten de Koning en Koningin Máxima het paleis op de Dam. Samen met andere politieke en militaire hoogwaardigheidsbekleders lopen zij door een erehaag van veteranen en militairen naar het Nationaal Monument op de Dam. Vlak voor het monument stopt de groep en neemt daar plaats. Nadat de ceremoniemeester van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het memorandum heeft uitgesproken leggen de Koning en Koningin Máxima een krans namens alle burgers van Nederland.

Taptoe en twee minuten stilte

Vervolgens wordt het Taptoe-signaal gespeeld, dat om klokslag acht uur eindigt. Als de klok van het Koninklijk Paleis Amsterdam slaat, wordt twee minuten stilte in acht genomen, ter nagedachtenis aan de gevallenen. Als de twee minuten stilte voorbij zijn, wordt het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen en draagt een jongere een gedicht voor.

Kransleggingen

Dan leggen overlevenden vijf algemene kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers, gevolgd door de kranslegging door Nederlandse autoriteiten. Daarna wordt er een korte toespraak gehouden. De plechtigheid eindigt met een bloemlegging door Amsterdamse schoolkinderen. Het aantal kinderen is gelijk aan het aantal jaren dat we in vrijheid leven. Daarna openen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het defilé.