Nationale Herdenking en Viering Bevrijding 4 en 5 mei

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn vrijdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

De minister-president is zaterdag 5 mei aanwezig bij de 5 mei-lezing in Leeuwarden en ontsteekt aansluitend op Befrijdingsfestival Fryslân het Bevrijdingsvuur. De Koning en Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding.

Nationale Herdenking, vrijdag 4 mei

De Koning en Koningin Máxima zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Daan Heerma van Voss de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend leggen zij een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door de minister-president, minister Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd ministers Besaril, Eisden en Ellis van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima varen weg na afloop van het traditionele Bevrijdingsconcert op de Amstel.

Nationale Viering Bevrijding, zaterdag 5 mei

De minister-president is in Leeuwarden aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering Bevrijding. Het thema van de viering is verzet. De 5 mei-lezing wordt gehouden door Stine Jensen. Op Befrijdingsfestival Fryslân houdt minister-president Rutte een toespraak waarna hij rond 13.30 uur het Bevrijdingsvuur ontsteekt als signaal dat de veertien Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land zijn begonnen.

De Koning en Koningin en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

RVD, nr. 79