Nationale Herdenking en Viering Bevrijding 4 en 5 mei

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn zaterdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De minister-president is zondag 5 mei aanwezig bij de 5 mei-lezing in Almere en ontsteekt aansluitend op Bevrijdingsfestival Flevoland het Bevrijdingsvuur. Het Koninklijk Paar en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Nationale Herdenking, zaterdag 4 mei

De Koning en Koningin Máxima zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Diederik van Vleuten de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend leggen zij een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door de minister-president, minister Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd ministers Besaril, Begina en Wuite van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ben Houdijk
Tijdens de Nationale Dodenherdenking leggen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Nationale Viering Bevrijding, zondag 5 mei

De minister-president is in Almere aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het thema van de viering is ‘In vrijheid kiezen’. De 5 mei-lezing wordt gehouden door Rosanne Hertzberger. Op het Bevrijdingsfestival Flevoland houdt minister-president Rutte een toespraak waarna hij rond 13.00 uur het Bevrijdingsvuur ontsteekt als startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima varen weg na afloop van het traditionele Bevrijdingsconcert op de Amstel.

De Koning en Koningin Máxima en de minister-president wonen ’s avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. 

RVD, nr. 83

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Optreden van Michelle David & The Gospel Sessions tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel.