Nationale Herdenking en Viering van de Bevrijding 4 en 5 mei

Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn donderdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De minister-president is vrijdag 5 mei in Zwolle aanwezig bij de 5 mei-lezing. Aansluitend ontsteekt hij daar het Bevrijdingsvuur. Het Koninklijk Paar en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Nationale Herdenking, donderdag 4 mei

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Marcel Möring de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Namens de Rijksministerraad wordt een krans gelegd door de minister-president, minister Ollongren van Defensie, staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de gevolmachtigd ministers Thijsen en Manuel en plaatsvervangend gevolmachtigd minister Panneflek van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Radio- en televisiepresentator Dieuwertje Blok houdt een toespraak.

Nationale Viering Bevrijding, vrijdag 5 mei

Minister-president Rutte en staatssecretaris Van Ooijen zijn in Zwolle aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing wordt gehouden door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België. Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte het Bevrijdingsvuur als startsein van de veertien Bevrijdingsfestivals die op verschillende locaties in het land plaatsvinden.

Het Koninklijk Paar, minister-president Rutte en staatssecretaris Van Ooijen wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Het overkoepelende thema van alle herdenkingen en vieringen is dit jaar 'Leven met oorlog'.

RVD, nr. 92