Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje voor Hans van Manen

Zijne Majesteit de Koning heeft per Koninklijke Beschikking van 24 januari 2018 de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje verleend aan choreograaf Hans van Manen. Deze eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap. De versierselen werden op maandagmiddag 19 februari 2018 uitgereikt.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Rotapool / Robin Utrecht
De Koning reikt op Paleis Noordeinde de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uit aan choreograaf Hans van Manen.

Hans van Manen ontving de onderscheiding vanwege zijn enorme bijdrage aan de kunsten in Nederland en de balletdans in het bijzonder. Van Manen creëerde gedurende zijn loopbaan meer dan 125 balletten, die door ruim 50 gezelschappen internationaal worden uitgevoerd. Hij is momenteel vaste choreograaf voor Het Nationale Ballet.
 
Voor zijn betekenis voor de dans ontving Van Manen diverse nationale en internationale prijzen. In Nederland werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving hij de Erasmusprijs. In Frankrijk werd Van Manen vorig jaar benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres, de hoogste Franse onderscheiding voor podiumkunsten.

RVD, nr. 39