Koningin Máxima en Prinses Beatrix ontvangen handwerkers gordijnen Chinese Zaal op Paleis Huis ten Bosch

Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden ontvangen op woensdagochtend 20 september de handwerkers die hebben meegeborduurd aan de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. 

In januari 2022 is gestart met het maken van de gordijnen. In het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, zijn de gordijnen machinaal geborduurd. Daarnaast hebben handwerkers uit heel het land en Koningin Máxima een gedeelte van het borduurwerk vervaardigd. In het borduurproject stonden ambacht, machinaal borduren en de verbindende waarde van samenwerken en het delen van verhalen centraal. 

De nieuwe gordijnen zijn een eigentijdse remake van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. In het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen centraal, waar bruggen worden gebouwd en bevolkingsgroepen aan elkaar worden verbonden. 
De Chinese Zaal is één van de ruimtes die gebruikt worden voor ontvangsten en officiële gelegenheden. In 2020 werd de Kersttoespraak in deze zaal opgenomen. 

Eerder bracht Koningin Máxima een werkbezoek in het kader van het maakproces van de nieuwe gordijnen. De gordijnen waren de afgelopen maanden te bezichtigen in de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ in het TextielMuseum. 

RVD, nr. 219