Koningin Máxima bezoekt S-Team in Leeuwarden

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanochtend, 2 december 2014, op het Nordwin College in Leeuwarden een bezoek gebracht aan het S-Team van Stichting Het Buro. Het S(choolTalent)-Team koppelt jonge vrijwilligers of stagiaires één-op-één aan scholieren om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen. Het Buro neemt met het initiatief deel aan het programma Kansen voor Jongeren van het Oranje Fonds, en werkt hierbij nauw samen met de gemeente Leeuwarden.

Het Buro biedt persoonlijke en individuele begeleiding aan jongeren die aan de rand van de samenleving dreigen te belanden. Door aan te sluiten bij de specifieke behoefte van iedere jongere wordt getracht jongeren die dat nodig hebben, te ondersteunen.

In Leeuwarden zijn S-Teams actief op ROC Friese Poort en twee locaties van het Nordwin College. Een S-Team bestaat uit ongeveer vijf jonge vrijwilligers en een teamcaptain. Elke deelnemende jongere is gekoppeld aan een vrijwilliger, die hem of haar begeleidt om uiteindelijk een diploma te halen. Hiervoor wordt zowel naar schoolgerichte aspecten gekeken als naar de leefgebieden die zich buiten de school bevinden. Doordat vrijwilliger en scholier leeftijdgenoten zijn, blijkt dat in zij in korte tijd een vertrouwensband opbouwen, waardoor op een concrete manier aan doelen kan worden gewerkt. Zowel de jongeren als de vrijwilligers komen daarnaast bij elkaar om van elkaar te leren en voor elkaar rolmodel te zijn. De vrijwilligers worden op hun beurt weer ondersteund door professionals door middel van training, intensieve begeleiding en zo nodig het inschakelen van gespecialiseerde hulp.

Tijdens haar bezoek sprak Koningin Máxima met de initiatiefnemers van het project over de resultaten en de toekomstplannen van S-teams. Vervolgens hoorde zij van vrijwilligers, stagiaires en deelnemende scholieren over hun ervaringen en de betekenis van S-team voor hun leven.

Met het programma Kansen voor Jongeren ondersteunt het Oranje Fonds financieel en inhoudelijk sociale initiatieven voor jongeren die moeite hebben met het halen van een startkwalificatie. Belangrijk is dat de initiatieven gebruik maken van vrijwilligers. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 344