Koning bezoekt Ervaringsmaatjes

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 5 november als beschermheer van het Oranje Fonds een bezoek gebracht aan het initiatief Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg Twente in Hengelo, Overijssel.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander bezoekt de Stichting Informele Zorg Twente
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Hengelo, 5 november 2015: Koning Willem-Alexander bezoekt, als beschermheer van het Oranje Fonds, het initiatief Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg Twente

Bij Ervaringsmaatjes worden kinderen en jongeren die zorgen voor een gezinslid gekoppeld aan maatjes die zelf ook mantelzorger zijn of zijn geweest. De vrijwilligers weten hoe het is om op te groeien met zorg in het gezin en bieden praktische, emotionele en sociale ondersteuning. De Ervaringsmaatjes spreken een paar uur per maand met elkaar af.

De Koning sprak tijdens het bezoek met betrokkenen van Stichting Informele Zorg Twente en samenwerkingspartijen over de inzet van informele zorg in de regio en de aanpak voor jonge mantelzorgers in het bijzonder. Jonge mantelzorgers en hun maatjes vertelden daarna over hun ervaringen met het initiatief.

Ervaringsmaatjes is één van de honderden maatjesinitiatieven die door het Oranje Fonds ondersteund wordt. Maatjes zijn vrijwilligers die iemand gedurende langere tijd een steuntje in de rug bieden door bijvoorbeeld te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden, het opdoen van nieuwe kennis of door het bieden van sociaal contact. Het Oranje Fonds voert de campagne Maatjes Gezocht om zo veel mogelijk nieuwe vrijwilligers voor maatjesinitiatieven te werven. Koning Willem-Alexander gaf op 11 november 2014 het startsein voor de nieuwe campagneperiode.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 350