Koningin Máxima aanwezig bij online bekendmaking en uitreiking Appeltjes van Oranje 2020

Hare Majesteit Koningin Máxima is donderdagmiddag 9 juli aanwezig bij de online bekendmaking van de winnaars van de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds. Drie felicitatieteams reiken op locatie de prijzen uit aan de winnaars. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus kan de traditionele uitreiking op Paleis Noordeinde niet doorgaan.

Het thema van de uitreiking dit jaar is ‘Maatjes ben je Samen’. De prijzen worden toegekend aan drie initiatieven die vrijwilligers voor een langere periode koppelen aan mensen die extra hulp kunnen gebruiken. De maatjes kunnen op deze manier van elkaar leren en samen optrekken. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats vanuit een studio waar Koningin Máxima, voorzitter van het bestuur van het Oranje Fonds Dick Benschop en vicevoorzitter en jurylid Kim Putters te gast zijn. Er wordt live geschakeld naar de winnaars, die de prijs ter plaatse uitgereikt krijgen door afgevaardigden van het Oranje Fonds. Koningin Máxima maakt de winnaar van de Grote Appel bekend. Alle twaalf genomineerde organisaties zijn via een videoconferentie bij de bekendmaking van de winnaars aanwezig. De uitreiking is vanaf 14.00 uur ook te volgen via een livestream op www.oranjefonds.nl.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima in alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Prinses Beatrix.

Tijdens het bezoek aan de studio en op locatie worden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.

RVD nr. 105