Maandag 14 oktober 2019, New Delhi

Het staatsbezoek begon in New Delhi. Hier ontvingen president Ram Nath Kovind en zijn echtgenote Savita Kovind het Koninklijk Paar in het presidentieel paleis (Rashtrapati Bhavan). 

Welkomstceremonie

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse Ambassade
Het staatsbezoek aan de Republiek India begint met 21 saluutschoten. Het Koninklijk Paar wordt door president Ram Nath Kovind en zijn echtgenote welkom geheten bij het presidentieel paleis.
  • Beeld: ©Nederlandse Ambassade

    Inspectie van de erewacht.

Raj Ghat-monument

Zoals gebruikelijk bij staatsbezoeken aan India, legde het Koninklijk Paar een krans bij het Gandhi- monument in New Delhi, het Raj Ghat genoemd. Het monument is ter nagedachtenis aan Mahatma Gandhi. Na het leggen van de krans strooiden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bloembladeren over het monument.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar wandelt naar het Gandhi-monument, waar een kranslegging plaatsvindt.

Het monument is ter nagedachtenis aan Mahatma Gandhi. Na het leggen van de krans strooien Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bloembladeren over het monument.

  • Beeld: ©RVD

    De Koning en Koningin strooien bloemen bij het Raj Ghat-monument.

Ontmoeting met minister-president Modi

Vervolgens had het Koninklijk Paar een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van India. Aansluitend vond een gesprek plaats met minister-president Narendra Modi.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Ontmoeting met minister-president Narendra Modi.

Barapullah Drain

Bij het Barapullah-waterafvoerstelsel sprak het Koninklijk Paar met jonge professionals uit de Nederlandse en Indiase watersector over innovaties in het zuiveren van water.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar brengt een bezoek aan de Barapullah Drain. Dit bezoek staat in het teken van de Nederlands-Indiase samenwerking op het vlak van watertechnologie en waterzuivering.

Het bezoek vormde ook het startschot voor de volgende fase in de samenwerking van het schoonmaken van het waterafvoerstelsel. Er worden waterzuiverende planten in een stellage van Nederlandse makelij geplaatst. Deze samenwerking is gericht op het oplossen van de waterproblemen in India, waaronder vervuild water.

Staatsbanket

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak voorafgaand aan het staatsbanket.

Na het bezoek vond een audiëntie plaats met vice-president Venkaiah Naidu. De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar president Kovind en Koning Willem-Alexander een toespraak hielden.

  • Beeld: ©RVD

    Aanvang van het staatsbanket in het presidentieel paleis.