Provinciebezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (2)

RVD, nr. 84 Na de troonswisseling op 30 april 2013 bezoeken Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima in mei en juni alle provincies van Nederland. Er staan twee provincies per dag op het programma.

De contouren van de programma's in de twaalf provincies zijn inmiddels bekend. Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen om de Koning en Koningin te zien en te ontmoeten. Tussen de middag wordt in een gezamenlijke informele bijeenkomst inhoud gegeven aan verbinden en ontmoeten tussen de twee provincies en de Koning en Koningin. Iedere provincie geeft op haar eigen manier invulling aan het programma. De voorbereidingen hiervoor zijn gestart.

De provinciebezoeken kennen een aantal vaste elementen. In alle provincies wordt de hoofdstad bezocht. In de meeste gevallen begint het ochtendbezoek op het provinciehuis van de eerste provincie en eindigt het middagbezoek op het provinciehuis van de tweede provincie. Vanwege de ligging van de provinciehoofdsteden wordt hierop in Flevoland, Overijssel en Gelderland een uitzondering gemaakt. De Commissaris van de Koning begeleidt de Koning en Koningin tijdens het bezoek in zijn of haar provincie. Gastheer van de bezoeken is de burgemeester van de betreffende gemeente. In iedere provincie ontmoeten de Koning en Koningin een vertegenwoordiging van de school die zich op 26 april in die provincie heeft onderscheiden met de meest originele Koningsspelen.

Beide provinciebezoeken worden aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst in de buurt van de provinciegrens. Daar ontmoeten de Koning en Koningin in totaal 100 vertegenwoordigers van allerlei groeperingen uit de twee provincies, bijvoorbeeld sporters, vrijwilligers, musici, ondernemers en onderzoekers. De genodigden zijn mensen die om diverse redenen een bijzondere betekenis hebben voor de provincie. Zij worden door de provincie uitgenodigd.

Voor zover nu bekend, is het schema van de provinciebezoeken met de bijbehorende plaatsen en locaties als volgt (plaatsen en locaties onder voorbehoud van eventuele programmawijzigingen):

Dinsdag 28 mei: Provincies Groningen en Drenthe

Ochtend:Groningen, Landgoed Nienoord (gemeente Leek), Havezate Mensinge in Roden (gemeente Noordenveld, informele bijeenkomst)

Middag: Dwingeloo (Gemeente Westerveld), Beilen (gemeente Midden-Drenthe),Assen (oude provinciehuis)

Donderdag 30 mei: Provincies Gelderland en Utrecht

Ochtend: De Liemers/Duiven,Arnhem, Oosterbeek, Wageningen. Informele bijeenkomst op een boot over de Lek.

Middag: Vianen, Vreeswijk (gemeente Nieuwegein), IJsselstein,Utrecht

Woensdag 12 juni: Provincies Limburg en Noord-Brabant

Ochtend:Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Venlo, voormalig luchtmachtbasis De Peel (gemeenten Venray en Gemert-Bakel, informele bijeenkomst)

Middag: Roosendaal, Oisterwijk,'s Hertogenbosch(oude provinciehuis)

Vrijdag 14 juni: Provincies Fryslân en Noord-Holland

Ochtend:Leeuwarden, Akkrum (gemeente Boarnsterhim), Joure (gemeente Skarsterlân), Elahuizen (gemeente Gaasterlân-Sleat), Stavoren (gemeente Súdwest-Fryslân). Informele bijeenkomst op een boot van Stavoren naar Enkhuizen

Middag: Enkhuizen, Hoorn, Zaanstad,Haarlem

Woensdag 19 juni: Provincies Flevoland en Overijssel

Ochtend: Almere,Lelystad, Emmeloord (gemeente Noordoostpolder), Ens (gemeente Noordoostpolder, informele bijeenkomst)

Middag: 's Heerenbroek (gemeente Kampen),Zwolle, Goor (gemeente Hof van Twente)

Vrijdag 21 juni: Provincies Zeeland en Zuid-Holland

Ochtend:Middelburg, Goes, Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland), Brouwersdam (gemeente Goeree-Overflakkee, informele bijeenkomst)

Middag: Brouwersdam (gemeente Goeree-Overflakkee), Voorne-Putten/Hellevoetsluis, Zoetermeer,Den Haag