Koning en minister-president bij Nederlandse Veteranendag

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdag 27 juni 2015 in Den Haag de 11e Nederlandse Veteranendag bij.

De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar de minister-president een toespraak houdt. Aansluitend krijgen 80 veteranen op het Binnenhof medailles uitgereikt. Vier personen krijgen de medaille opgespeld door onder anderen de minister-president en minister Hennis-Plasschaert van Defensie.

Naast deze groep krijgen 20 veteranen - waaronder 15 van de missie Libanon, die 30 jaar geleden werd beëindigd - het nieuwe Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen.

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft dit jaar een tekenwedstijd voor basisscholen uitgeschreven. Aan de hand van een gastles door een veteraan zijn tekeningen gemaakt over veteranen, vrijheid, democratie, oorlog en vrede. Koning Willem-Alexander neemt een boekje met tekeningen van de winnende schoolklas in ontvangst.

In de middag neemt de Koning het defilé af op de Kneuterdijk, waaraan ruim honderd detachementen deelnemen met afvaardigingen van de krijgsmachtdelen. Rond de zestig detachementen zijn veteranen.

Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie. Het is een eerbetoon aan de ruim 115.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Mali - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.

RVD, nr. 222

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Bart Maat
Den Haag, 27 juni 2015: Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen de 11e Nederlandse Veteranendag bij.