Koning en minister-president bij televisie-uitzending in het teken van Nederlandse Veteranendag

Zijne Majesteit de Koning en de minister-president zijn zaterdagmiddag 27 juni in de Ridderzaal in Den Haag te gast tijdens de live televisie-uitzending van het Nationaal Comité Veteranendag op NPO1. De geplande festiviteiten rond de 16e editie van Nederlandse Veteranendag zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast.

Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, minister Bijleveld van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en de voorzitter Nationaal Comité Veteranendag zijn aanwezig tijdens het programma waarin vier veteranen centraal staan. De veteranen vertellen zowel in beeldreportages als ook live in de Ridderzaal over hun ervaringen op missie en over hun tijd naderhand terug in Nederland. De minister-president, de minister van Defensie en de voorzitter van het Nationaal Comité houden een toespraak. Ook de winnaar van de scholierenwedstrijd is aanwezig en toont zijn winnende vlog over de betekenis van vrijheid. Na de live-uitzending spreekt de Koning met de veteranen.

Veteranendag is in 2005 ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners. Het is een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.

Tijdens de televisie-uitzending worden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.

RVD, nr. 116