Hoe zit het met de graden van bloedverwantschap en de troonopvolging?

Het lidmaatschap van het Koninklijk Huis is op grond van de Wet Lidmaatschap Koninklijk Huis voorbehouden aan bloedverwanten tot en met de tweede graad van het Staatshoofd en hun echtgenoten. De troonopvolging is op grond van de Grondwet voorbehouden aan bloedverwanten tot en met de derde graad vanaf het Staatshoofd.

Echtgenoten en troonopvolging

Echtgenoten van bloedverwanten van het Staatshoofd zitten nooit in de lijn van troonopvolging. Echtgenoten van bloedverwanten tot en met de tweede graad van het Staatshoofd zijn wel lid van het Koninklijk Huis.

Uitleg graden van bloedverwantschap

Graden van bloedverwantschap geven aan wat de afstand in de bloedlijn is tot de (gemeenschappelijke) voorouder of opvolger. Bij het bepalen van de graden van bloedverwantschap tot het Staatshoofd kan het gaan om een 'rechte bloedlijn' of een 'zijlijn'.

Rechte bloedlijn

De rechte bloedlijn loopt via de lijn: overgrootouder, grootouder, ouder, kind. De afstand van kleinkind naar grootouder is twee graden in de rechte bloedlijn en de afstand van ouder naar kind is één graad. De Prinses van Oranje is in de eerste graad verwant aan het Staatshoofd.

Zijlijn

De zijlijn kost meer stappen in de bloedlijn (graden) dan de rechte lijn. Bij de zijlijn gaat het om de afstand tot broer of zus, oom of tante, nichtjes en neven. Graden bij zijlijnen zijn als volgt te bepalen: Er wordt terug gerekend naar de gemeenschappelijke voorouder en dan weer naar de bloedverwant in de zijlijn (twee stappen is tweede graad, drie stappen is derde graad).

Een stap tussen broers en zussen kan nooit een bloedverwantschap in de eerste graad opleveren, dat kan alleen tussen een ouder en kind.

Voorbeeld: Prins Constantijn is bloedverwant in de tweede graad van de Koning en bloedverwant in de derde graad van de Prinses van Oranje. Er is geen sprake van een ouder-kindrelatie maar de betrokkenen delen hun (voor)ouder: Prinses Beatrix.