Prinses Beatrix aanwezig bij Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is zaterdag 21 september aanwezig bij de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in het kader van 75 jaar Vrijheid. Zijne Koninklijke Hoogheid The Prince of Wales woont de herdenking ook bij.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP
Prinses Beatrix en The Prince of Wales zijn bij de herdenking van Operatie Market Garden bij het Airborne monument op de Ginkelse Heide.

Op 18 september 1944 landden ruim 2.000 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide als onderdeel van Operatie Market Garden. Market Garden was bedoeld om de bruggen over de Nederlandse rivieren over te nemen (Market) en de troepen van het Tweede Britse Leger te laten doorstoten (Garden). Meer dan 35.000 Britse, Amerikaanse en Poolse troepen namen deel aan deze grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. De operatie mislukte en het zou tot de lente van 1945 duren voordat de geallieerden de Rijn over gingen. 

Prinses Beatrix en The Prince of Wales wonen de herdenkingsbijeenkomst op de Ginkelse Heide bij en leggen beiden een krans bij het Airborne monument op de Heide. Daarnaast ontmoeten Prinses Beatrix en The Prince of Wales enkele Market Gardenveteranen. Voor en na de herdenkingsbijeenkomst eren honderden parachutisten hun voorgangers door middel van luchtlandingen.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 184