Prinses Margriet overhandigt ‘Liberation75’ tulpenbollen aan Canadese Veteraan Don White

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden overhandigt maandag 2 september bij Paleis het Loo ‘Liberation75’ tulpenbollen aan de Canadese Veteraan Don White. De overhandiging staat symbool voor 100.000 tulpenbollen die Nederland schenkt aan Canada, 75 jaar na de bevrijding van Nederland door de geallieerden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Jeroen Jumelet
Prinses Margriet overhandigt bij Paleis het Loo ‘Liberation75’ tulpenbollen aan de Canadese Veteraan Don White.

De bollen worden geplant in schooltuinen en scholen ontvangen een educatiepakket over onder andere de gedeelde geschiedenis van Canada en Nederland. In totaal worden 1,1 miljoen ‘Liberation75’ tulpenbollen geplant in Canada, als dankbaarheid voor het gelijke aantal Canadezen dat betrokken is geweest bij de Tweede Wereldoorlog.

Prinses Juliana schonk in 1945 ook 100.000 tulpenbollen aan Canada, als dank voor haar verblijf in Ottawa gedurende de Tweede Wereldoorlog. Prins Margriet is daar in 1943 geboren. De tulp is het symbool geworden van de vriendschap tussen Nederland en Canada.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.