Prinses Beatrix bij 75e herdenking razzia van Putten

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is woensdag 2 oktober 2019 aanwezig bij de 75e herdenking van de razzia van Putten. Prinses Beatrix woont de herdenkingsbijeenkomst bij in de Oude Kerk. Ook spreekt zij met enkele nabestaanden. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is eveneens bij de herdenking aanwezig.  

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP
Prinses Beatrix tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk.

In het Gelderse Putten werd op 1 oktober 1944 door de Duitse bezetters een razzia uitgevoerd. Een dag later, op 2 oktober 1944, werd een deel van de mannelijke beroepsbevolking afgevoerd naar diverse concentratiekampen. In totaal kwamen 552 mensen om het leven. De razzia gold als een vergeldingsactie voor een aanslag van een verzetsgroep op officieren van de Wehrmacht.

De herdenking van de razzia van Putten wordt ieder jaar op 2 oktober georganiseerd door de gemeente Putten in samenwerking met Stichting Oktober 44. Koningin Juliana onthulde in 1949 het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Koningin Beatrix was in 1994 bij de vijftigste herdenking van de razzia van Putten aanwezig.    

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 193

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP
Prinses Beatrix praat met nabestaanden tijdens de herdenking van de razzia van Putten.