09 juni Digitaal werkbezoek Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Koningin Máxima brengt een digitaal werkbezoek aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Het bezoek aan artsen en onderzoekers van het centrum staat in het teken van nieuwe perspectieven op behandelingen tegen kanker bij kinderen en internationale samenwerking. Elk jaar krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker en overlijdt nog altijd één op de vier kinderen aan deze ziekte.
 

Koningin Máxima in een videogesprek met anderen
©RVD
Koningin Máxima brengt een digitaal werkbezoek aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Het online werkbezoek start met de ontwikkeling die het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in korte tijd heeft doorgemaakt. Het centrum werd drie jaar geleden door Koningin Máxima geopend. Na de fase van de concentratie en de opening pakt het centrum nu door met de integratie van zorg en onderzoek op alle denkbare, kinderoncologische terreinen.

Het tweede gesprek gaat in op de behandelingen met de eerste goedgekeurde toepassing van cellulaire therapie (CAR-T) bij kinderen met B-cel acute lymfatische leukemie (ALL). Het Prinses Máxima Centrum wil de CAR-T celtherapie verder optimaliseren en toepasbaar maken voor andere diagnoses van kinderkanker.

Man achter een bureau
©het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Het bezoek staat in het teken van nieuwe perspectieven op behandelingen tegen kanker bij kinderen en internationale samenwerking.

Daarna wordt gesproken over de neuro-oncologie. Zowel nationaal als internationaal vormt de behandeling van neuro-oncologische aandoeningen bij kinderen een complexe opgave. Voor diverse typen hersentumoren bestaat nog geen effectieve therapie. Artsen en onderzoekers werken aan innovatieve behandelingen en de integratie van neuropsychologische zorg. Daarvoor wordt bijvoorbeeld samenwerking gezocht met centra in onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.