Prinses Margriet en Prinses Laurentien bij uitreiking ECF Princess Margriet Award for Culture 2015

Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Margriet der Nederlanden en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn op dinsdag 31 maart aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award for Culture in BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Prinses Laurentien, president van European Cultural Foundation (ECF), houdt de openingsspeech. Prinses Margriet reikt de prijzen uit. De prijs van ECF is dit jaar toegekend aan de Athene Biënnale (Griekenland) en het Visual Culture Research Center (Oekraïne).

De Athene Biënnale betrekt actief een breed publiek bij de tentoonstelling en draagt hierdoor bij aan een sterk cultureel netwerk in Europa. De meest recente biennale van 2013 werd georganiseerd in de vorm van een agora, een plek die in de klassieke tijd dienst deed als een volkshuis met sociale, zakelijke en politieke doeleinden.

Het Visual Culture Research Center is in 2008 opgericht in Kiev als samenwerkingsplatform voor academici, kunstenaars en activisten. Het centrum zet kunst en wetenschap in om maatschappelijke kwesties, zoals diversiteit, onder de aandacht te brengen. Met zijn activiteiten laat het centrum zien hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor een progressieve democratische maatschappij.

De ECF Princess Margriet Award for Culture is in 2008 opgezet in samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken. Met de toekenning van de ECF Princess Margriet Award worden denkers, kunstenaars en activisten geëerd die het Europese publiek met hun werk raken en aan het denken zetten over de rol die cultuur en culturele diversiteit in de samenleving spelen.

RVD, nr. 21