Koning brengt digitaal werkbezoek aan bioscoop- en filmbranche

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 27 januari een digitaal werkbezoek gebracht aan de bioscoop- en filmbranche. Bioscoopeigenaren en vertegenwoordigers van de filmwereld informeerden hem over de gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen voor hun sectoren.

Als gevolg van de pandemie is het aantal bioscoopbezoeken sinds maart afgelopen jaar gedaald met ruim 73 procent. Op dit moment zijn de bioscopen gesloten. De omzetdaling voor bioscoopeigenaren bedroeg in 2020 circa 300 miljoen euro. Het voortbestaan van hun ondernemingen staat onder druk.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn bij veel bioscopen en filmtheaters reeds reorganisaties doorgevoerd, maar zal het jaren duren, voordat de bedrijfsvoering van bioscopen en filmtheaters weer op orde is.

Voor de totstandkoming en distributie van nieuwe films heeft de coronapandemie eveneens ingrijpende gevolgen. Producties kwamen eerst stil te liggen en kregen vervolgens op de filmset te maken met fysieke restricties. Hierdoor zijn afgelopen jaar minder films geproduceerd en uitgebracht. Filmfestivals konden niet doorgaan of moesten uitwijken naar digitale varianten en de werkgelegenheid onder filmmakers en creatieve en technische professionals nam af. Ondanks tegemoetkomingen en subsidies van de overheid en de inspanningen van het Filmfonds is de impact van corona ook voor de filmsector enorm.

Koning Willem-Alexander sprak met de directeuren van de NVBF, Pathé Theatres, onafhankelijke bioscoop CineCity Vlissingen en filmtheater LantarenVenster Rotterdam over de impact van de coronapandemie op hun ondernemingen. Zij vertelden over de uitdagingen tijdens de eerste coronagolf en over de creatieve wijze waarop zij de bioscopen draaiende hebben proberen te houden. Daarnaast vertelden zij over het effect van de tweede golf en de lockdown op hun bedrijven en werd er vooruitgeblikt op de tijd na de pandemie.

De Koning sprak vervolgens met de directeur van het Filmfonds, de filmregisseur Eché Janga en de directeuren van filmdistributeur September Film, de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie en het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) over de gevolgen van de pandemie op de Nederlandse film en het filmklimaat in Nederland. De gespreksdeelnemers informeerden hem over de impact van corona op het maak- en distributieproces van nieuwe films, het belang van samenwerking in de filmsector en hoe zij ondanks de maatregelen met nieuwe filmproducties hebben kunnen starten.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 25