Koningin Máxima spreekt online met president Ramaphosa over inclusieve financiering

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 2 maart, als UNSGSA digitaal gesproken met president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika over inclusieve financiering op het Afrikaanse continent.

Het gesprek volgt op deelname van Koningin Máxima en president Ramaphosa aan het virtuele evenement ‘G7 Partnership for Women’s Digital Financial Inclusion in Africa’ op 23 september 2020 tijdens de digitale 75e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. President Ramaphosa was tot begin februari 2021 voorzitter van de Afrikaanse Unie.

Koningin Máxima werkt als UNSGSA sinds 2019 met de Franse minister van Financiën, Bruno le Maire en de Bill & Melinda Gates Foundation samen om digitale financiële diensten voor vrouwen in Afrika te verbeteren. Dit initiatief kwam tot stand tijdens het Franse G7-voorzitterschap.

Koningin Máxima en president Ramaphosa bespraken dinsdag hoe samenwerking tussen de lidstaten van de Afrikaanse Unie kan bijdragen aan betere toegang tot en veilig gebruik van digitale financiële diensten en Women’s Economic Empowerment. Volgens de Wereld Bank Groep dragen financiële diensten bij aan het herstel van de negatieve gevolgen van de coronacrisis. Wereldwijd hebben 1,7 miljard volwassenen nog geen toegang tot een bank- of spaarrekening, verzekering, lening, pensioen of digitale betaalmethoden, het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen, kleine (boeren)bedrijven en mensen die in afgelegen gebieden wonen (Global Findex 2017).

Het Afrikaanse continent behoort tot de prioriteitsgebieden van het werk van Koningin Máxima als UNSGSA. Van 19 tot en met 21 januari bracht zij een virtueel bezoek aan Senegal en sprak zij virtueel met gouverneur Koné van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten. Sinds zij in 2009 als UNSGSA begon heeft zij diverse Afrikaanse landen bezocht; Egypte (2010), Ethiopië (2013, 2019), Kenia (2010), Liberia (2010), Mali (2011), Nigeria (2012, 2017), Rwanda (2010), Senegal (2011), Tanzania (2010, 2013), Zuid-Afrika (2011).

Het gesprek zou aanvankelijk op woensdag 3 februari 2021 plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld.

RVD, nr. 56