Koningin Máxima spreekt online met Togo over digitale financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanochtend, donderdag 22 april, diverse online bilaterale gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van de Togolese Republiek. De gesprekken gaan over digitale inclusieve financiering en de rol daarvan in het herstel van de economie na de coronapandemie. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering  voor ontwikkeling (UNSGSA).

Togo heeft de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van inclusieve financiering. Dat is met name te danken aan mobiel bankieren. In de periode 2011 tot 2017 steeg het aantal mensen ouder dan vijftien jaar met een bankrekening van 10% naar 45% (Global Findex 2017). Recent heeft Togo vanwege de coronapandemie het Novissi noodprogramma gelanceerd. Via dit programma krijgen ongeveer 820.000 mensen financiële hulp. Het proces vanaf de aanvraag van de financiële steun, identificatie en beoordeling  tot aan de uitbetaling op een bankrekening verloopt volledig digitaal.
 

Koningin Máxima spreekt onder anderen met de minister-president van Togo, Victoire Tomegah-Dogbé, de minister van Economie en Financiën, Sani Yaya, de minister van Digitale Economie en Digitale Transformatie, Cina Lawson en de minister voor Inclusieve Financiering en Informele Economie, Mazamesso Assih. Onderwerp van gesprek zijn de afronding van de Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering en het verbeteren van toegang tot digitale financiële diensten voor achtergestelde groepen zoals vrouwen en inwoners uit afgelegen landelijke gebieden. Togo is één van de acht landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU). De andere leden zijn Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Niger en Senegal.

Het Afrikaanse continent behoort tot één van de prioriteitsgebieden van het werk van Koningin Máxima als UNSGSA. Begin maart sprak zij met president Ramaphosa van Zuid-Afrika, tevens voormalig voorzitter van de Afrikaanse Unie. In januari bracht zij een virtueel bezoek aan Senegal en sprak zij met gouverneur Koné van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO). Deze bank bedient de landen van de WAEMU.

RVD, nr. 113