Koningin Máxima bezoekt Regio Zwolle over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, heeft dinsdag 8 juni een werkbezoek gebracht aan Regio Zwolle. Het bezoek stond in het teken van regionale samenwerking op het gebied van economie en arbeidsmarkt tegen de achtergrond van de coronacrisis.

Koningin Máxima, Geert ten Dam, kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER) en Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland namen bij vakantiepark en familiecamping Beerze Bulten deel aan drie gesprekken. Het eerste gesprek was met de eigenaar van het vakantiepark en ondernemers uit de touringcar- en bouwsector. De drie ondernemers vertelden over de impact van de coronacrisis op hun bedrijven. Allen zagen een flinke afname van werk voor hun personeel. Een deel van hen werkt nu (tijdelijk) in andere sectoren. Het gesprek ging over het samenbrengen van vraag en aanbod en dreigend personeelstekort.Door het afschalen van de coronamaatregelen kunnen de ondernemers weer, een deel, van hun werkzaamheden hervatten terwijl het personeelsbestand niet terug is op het oude niveau.

Bij het tweede gesprek sloten regionale partners aan die ondernemers ondersteunen met de ‘crisis- en herstelaanpak’ die Regio Zwolle vanwege de coronacrisis heeft ontwikkeld. Bestuurlijk projectleider is de wethouder Economie en Werk van de gemeente Zwolle. De aanpak is een combinatie van activiteiten voor behoud en herstel van de economie en arbeidsmarkt. Regionale initiatieven helpen ondernemers om goed door de crisis heen te komen. Bijvoorbeeld door het begeleiden van boventallige werknemers ‘van werk naar werk’, het verbreden van ontwikkelingsmogelijkheden met ‘scholingsvouchers’ en loopbaancoaching.  Aan de hand van praktijksituaties werd besproken welke maatregelen goed en welke minder goed werken.

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met bestuurders van partnerorganisaties van Regio Zwolle; de gedeputeerde Arbeidsmarkt van de provincie Overijssel, de voorzitter van VNO-NCW Regio Zwolle, de voorzitter van Zwolse8-onderwijs (regionale samenwerking mbo- en hbo-scholen) en de directeur MVO Randstad over de samenwerking en de ontwikkelingen op de korte en lange termijn.

Zowel het Comité als de SER zien goed opgeleide werknemers en doorstroommogelijkheden als één van de kritische succesfactoren voor herstel en groei van het mkb. Het Comité publiceerde eind april een briefadvies met de oproep om het fundament voor ondernemerschap te versterken. De SER presenteerde de ‘Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen’ om te bouwen aan een sterke en positieve leercultuur in Nederland, zodat mensen blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen.

Eerder bracht Koningin Máxima samen met SER-voorzitter Mariëtte Hamer in het kader van arbeidsmobiliteit al (virtuele) werkbezoeken aan Stichting de Buitenboordmotor, een onderneming in Rotterdam, het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam, en de regio’s Midden-Brabant, Utrecht, Gelderse Vallei en Rotterdam.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie. Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 168