Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis brengen werkbezoek aan MIND in het kader van psychische gezondheid van jongeren

Hare Majesteit Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben woensdagmiddag 29 september een bezoek gebracht aan MIND. MIND zet zich in voor een psychische gezonde samenleving en voor ondersteuning, begrip en goede zorg bij psychische problemen. Het bezoek stond in het teken van de psychische gezondheid van jongeren en de rol van ervaringsdeskundigen in en rond het onderwijs. Ook de rol van de gemeente kwam aan bod. Het werkbezoek vond plaats op het Maris College Kijkduin in Den Haag.

Ervaringsdeskundigen die zelf te maken hebben gehad met psychische problemen kunnen andere jongeren met mentale klachten adviseren en ondersteunen vanuit hun eigen ervaring. Zo kunnen ze jongeren leren beter om te gaan met hun klachten en ontstaat meer inzicht in wat jongeren nodig hebben voor het zoeken van hulp of bij hun herstel. De inzet van ervaringsdeskundigen helpt psychische problemen bespreekbaar te maken en voorkomt dat leerlingen worden buitengesloten of uitvallen in het onderwijs.

In de regio Den Haag vinden diverse projecten plaats om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen. Op het Maris College is een zorgcoördinator aanwezig en daarnaast geeft MIND in samenwerking met Diversion MIND Young Academy lessen aan leerlingen waarbij een ervaringsdeskundige, een peer educator, jongeren leert ervaringen te delen en met elkaar te praten over psychische gezondheid. Ook ExpEx, afgeleid van Experienced Experts, maakt gebruik van ervaringsdeskundigen. De ExpEx jongeren hebben zelf ervaring in de jeugdhulp en zetten zich nu in als maatje voor anderen. Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis spraken met diverse betrokkenen, waaronder de wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid van de gemeente Den Haag over deze projecten. Vervolgens bezochten zij een les van de MIND Young Academy en gingen zij in gesprek met de leerlingen en de peer educator over de negatieve invloed die stress, prestatiedruk, sociale media en pesten op jongeren kunnen hebben. Tot slot werd gekeken naar de aanpak van psychische problemen bij jongeren in de regio Groningen. Het Northern Netherlands Mental Health Initiative brengt partijen binnen en buiten de zorg samen om een programma op te zetten dat in tien jaar tijd leidt tot een vermindering van de ziektelast van psychische problemen met tien procent. Het Universitair Medisch Centrum Groningen is aangesloten bij het initiatief en neemt deel aan een grootschalige studie naar mentale gezondheid. Deze kennis biedt een basis voor een preventieve aanpak waarbij kennis, onderzoek, beleid, onderwijs en zorg samenkomen. Bij Jimmy’s Groningen kunnen jongeren elkaar ontmoeten, ondersteunen en leren van elkaar om zo meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en een beter netwerk te krijgen. Jimmy’s werkt samen met scholen in de regio en is ook onderdeel van het Northern Mental Health Initiative. Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis gingen met betrokkenen in gesprek over de aanpak van de mentale gezondheid van jongeren in de regio Groningen. De wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Groningen sloot ook aan bij dit gesprek.

RVD, nr. 282