Koningin Máxima houdt online een toespraak bij International Financial Inclusion Conference

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt vanochtend, donderdag 24 november, online een toespraak bij de International Financial Inclusion Conference, IFIC22, in Nigeria. Tijdens de conferentie wordt de nieuwe nationale strategie voor financiële inclusie (NSFI) gelanceerd met als doel om 95 procent van de volwassen bevolking van het land te laten aansluiten bij digitale financiële diensten. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

De conferentie wordt georganiseerd door het Nigeriaanse Nationaal Comité voor Financiële Inclusie. Naast de lancering van de nieuwe NSFI wordt ook de strategie voor National Fintech gepresenteerd. Fintech speelt een grote rol in goede toegang tot en veilig en betaalbaar gebruik van digitale financiële diensten. Volgens de Global Findex 2021 van de Wereldbank Groep heeft nu 45 procent van de volwassen in Nigeria een bankrekening. Vrouwen staan op een achterstand van 20 procent ten opzichte van mannen. Daarom presenteert het land ook een plan van aanpak om digitaal bankieren voor vrouwen makkelijker te maken door het netwerk van bankagenten uit te breiden.
 
Koningin Máxima gaat in haar toespraak onder meer in op het belang van het ontwikkelen van digitale identiteitsbewijzen. Niet alleen voor veilige toegang tot financiële diensten, maar ook voor betere dienstverlening in de gezondheidszorg en het onderwijs. Daarnaast bespreekt zij de rol van financiële dienstverleners om mensen in moeilijk bereikbare gebieden ook te laten aansluiten bij digitale financiële diensten. Uit onderzoek van onder meer de Wereldbank en het IMF blijkt dat mensen betere kansen op economische en sociale ontwikkeling hebben als zij gebruik kunnen maken van een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen en digitale betaalmethoden.
 
Andere sprekers bij de hybride conferentie zijn minister Alhaji Mohammed Musa Bello van Nigeria, Federaal Hoofdstedelijk Gebied, de gouverneur van de Central Bank of Nigeria (CBN), Godwin Emefiele en de plaatsvervangend gouverneur van de CBN, Aishah Ahmad. Toehoorders zijn regeringsvertegenwoordigers van Nigeria, vertegenwoordigers van regelgevende instanties en financiële dienstverleners uit onder meer Bangladesh, Indonesië, Kenia en Tanzania en ontwikkelingspartners zoals de Alliance for Financial Inclusion en de Financial Alliance for Women.
 
Koningin Máxima bezocht Nigeria eerder in haar VN-functie in 2017 en in 2012.

RVD, nr. 312