22 januari World Holocaust Forum

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
-
Jeruzalem, Israël

In Jeruzalem (Israël) woont Koning Willem-Alexander - op uitnodiging van president Reuven Rivlin - het World Holocaust Forum bij. Het Forum vindt voor de vijfde keer plaats om de Holocaust te herdenken en antisemitisme wereldwijd aan te kaarten. Staatshoofden en regeringsleiders uit ongeveer 40 landen zijn bij deze herdenkingsbijeenkomst aanwezig.

Voorafgaand aan het World Holocaust Forum bezoekt de Koning het Yad Vashem-museum. Het museum documenteert en herdenkt de lotgevallen van de Europese Joden, en eert de mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Joden hebben ingezet. Tijdens de rondleiding door het museum staat Koning Willem-Alexander stil bij het lot van Joodse Nederlanders tijdens de Duitse bezetting. Vervolgens bezoekt de Koning het zorgcentrum Beth Juliana. Dit verzorgingshuis, vernoemd naar Koningin Juliana, biedt een onderkomen aan zowel zelfstandig wonende als hulpbehoevende (voornamelijk Joodse) senioren. Een groot deel van de bewoners is in Nederland opgegroeid en heeft er de Holocaust meegemaakt. Naderhand zijn zij naar Israël verhuisd.

De Koning spreekt met bewoners over hun herinneringen aan Nederland, hun ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en over hun leven in Beth Juliana. Met de directie spreekt Koning Willem-Alexander over de op maat gemaakte zorg in het Nederlands-Israëlische zorgcentrum.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

Beeld: ©ANP / Frank van Beek
Koning Willem-Alexander in het Yad Vashem-museum, het officiële Israëlische herdenkingscentrum voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust.
Beeld: ©ANP / Frank van Beek
Koning Willem-Alexander in gesprek met bewoners van het Nederlands-Israëlische verzorgingshuis Beth Juliana.
©GPO
Koning Felipe van Spanje, Koning Willem-Alexander, Koning Filip van België en kroonprins Haakon van Noorwegen tijdens het World Holocaust Forum.
©GPO
President Rivlin van Israël spreekt op het World Holocaust Forum de aanwezige staatshoofden en regeringsleiders toe.