09 juli Bezoek vliegbasis Volkel

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Volkel

Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan vliegbasis Volkel. Samen met vliegbasis Leeuwarden is het één van de twee ‘Main Operating Bases’ van de Koninklijke Luchtmacht.

Een F-16 jachtvliegtuig
©Ministerie van Defensie
Het bezoek stond in het teken van de inzet van F-16 jachtvliegtuigen, zowel in Nederland als internationaal.
Koning Willem-Alexander tijdens een briefing op de vliegbasis Volkel
©Ministerie van Defensie
Briefing voorafgaand aan de trainingsmissie door de commandant van het 312 squadron, luitenant-kolonel Michiel van der Steeg (links) in het bijzijn van de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt (niet op de foto) en de commandant van vliegbasis Volkel, kolonel Rob van den Heuvel (links achter).

De belangrijkste taak is het verlenen van luchtsteun en luchtverdediging. Hiervoor staan continu twee F-16 jachtvliegtuigen paraat die in het geval van een dreiging direct kunnen opstijgen. Deze hoge staat van paraatheid heet ‘Quick Reaction Alert’.

Het bezoek richt zich op de inzet van F-16 jachtvliegtuigen zowel in Nederland als internationaal. Om inzicht te krijgen in het proces rondom een F-16 vlucht neemt de Koning deel aan een trainingsmissie.

Koning Willem-Alexander neemt deel aan een trainingsmissie tijdens zijn werkbezoek aan vliegbasis Volkel
©Ministerie van Defensie
Koning Willem-Alexander neemt deel aan een trainingsmissie tijdens zijn werkbezoek aan vliegbasis Volkel.

Naast de evaluatie van deze trainingsmissie wordt ook gesproken over de taak en toekomst van de F-16. Volkel bereidt zich voor op de komst van de opvolger, de F-35. Dit nieuwe jachtvliegtuig wordt in 2022 op de vliegbasis verwacht.

Koning Willem-Alexander bezoekt de vliegbasis Volkel
©Ministerie van Defensie
Tijdens een werkbezoek aan vliegbasis Volkel spreekt Koning Willem-Alexander over de taak en toekomst van de F-16.