15 september Streekbezoek aan de Brabantse Peel

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie De Peel, Noord-Brabant

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een streekbezoek aan de Peel in de provincie Noord-Brabant. Het Koninklijk Paar bezoekt de gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Helmond. Het bezoek staat in het teken van ontwikkelingen in natuurbehoud, de toekomst van de agrarische sector, innovatief ondernemen en de invloed van corona op het in 2020 zwaar getroffen gebied.

Deurne

De Deurnsche Peel is een Natura 2000-natuurgebied; een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Tijdens een wandeling krijgt het Koninklijk Paar een toelichting op het gebied. Ook wordt stilgestaan bij de natuurbranden in 2020 en 2022.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken vervolgens met agrariërs uit de Peel over de effecten van de nabijheid van een Natura 2000-gebied op hun bedrijven. De boeren lichten hun kijk op de actualiteit toe en benoemen hun opties voor de toekomst.

Gemert-Bakel

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen aan bij het gemeentehuis van Gemert-Bakel voor een gesprek met betrokkenen over ervaringen en de impact van corona op de zorg en de samenleving in de Peel. De Brabantse Peel werd in 2020 zwaar getroffen door de eerste coronagolf.

In het Boerenbondsmuseum krijgt het Koninklijk Paar uitleg over het ontstaan van de coöperatieve gedachte. Vertegenwoordigers van coöperaties geven hun visie op het belang van coöperaties en lichten de kansen en uitdagingen van een coöperatie toe.

Helmond

Het streekbezoek aan de Brabantse Peel wordt afgesloten met aandacht voor durf en innovatie op de Automotive Campus in Helmond. Dit is een ontmoetings- en vestigingsplaats op het gebied van automotive (technologie) en slimme mobiliteit.

Tijdens een rit in een zelfrijdende shuttle horen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima over het last-mile-principe, waarbij vervoer wordt ingezet om bij een reis met het openbaar vervoer de laatste mijl tot de eindbestemming te overbruggen. Ook krijgt het Koninklijk Paar een toelichting op de verschillende testvormen van zelfrijdend vervoer.

Na een gesprek met Brainport Development en de gemeente over de Helmondse wijk Brandevoort volgt een gesprek met diverse ondernemingen die met hightech innoveren op het gebied van mobiliteit of energie.