Toespraak van de Prins van Oranje tijdens Nationale Ontvangst André Kuipers te Noordwijk

Excellenties, monsieur le directeur-général, dames en heren, zeer geachte heer Kuipers, beste André,

Nederland heeft de laatste tijd weer veel te vieren! De laatste weken hebben wij overal in het land onze olympische helden mogen huldigen. Van Sauwerd tot Aalburg. Van 's-Hertogenbosch tot Lemmer. Om uiting te geven aan onze trots. Trots op onze landgenoten die volgens het Olympische motto 'citius, altius, fortius' - nog verder, nog hoger, nog sterker - bleken te kunnen.

En vandaag dan Noordwijk. Zetel van ESTEC. Het R&D Centrum van de Europese ruimtevaart. Met André Kuipers. Onze landgenoot die 193 dagen in het Internationale Ruimtestation ISS doorbracht en daarmee het Europese record verbroken heeft. Die verder wist te reiken dan wie dan ook. En die heel Nederland heeft weten mee te nemen in zijn avontuur.

Jarenlang hebt U zich intensief en in stilte voorbereid op die missie, waarvan niet eens vaststond of hij wel door zou gaan. Al die training, al die offers. En steeds maar dat einddoel voor ogen houden. Met een aanstekelijk optimisme en een nooit aflatende gedrevenheid. En eindeloze nieuwsgierigheid naar dat grote onbekende.

Toen het eenmaal zo ver was, hebt U ons allemaal mee weten te nemen op Uw ontdekkingsreis. Van de brullende Soyuz-raketmotoren die vlak voor Kerst de ijsvlakte deden smelten, tot de warme lach nadat U terug op aarde uit die krappe capsule werd gehesen.

Dankzij Uw video-optredens, twitter berichten en blogs kon heel Nederland Uw avonturen meebeleven. Via het 'ruimteschip aarde' project hebben meer dan 12.000 scholieren aan Uw experimenten deelgenomen.

Want het was natuurlijk geen pleziertocht. Meer dan 55 medische, life science en materialen-experimenten werden uitgevoerd. Het eerste commerciële ruimteschip, de Dragon, werd met succes aan het ISS gekoppeld. Zo werden nieuwe stappen gezet in de onmisbare infrastructuur in de ruimte. Nederland en Europa spelen daarin nog steeds een cruciale rol.

Zelf heb ik het voorrecht gehad om halverwege Uw missie, samen met mijn dochter Amalia, uitvoerig met U over videolink te kunnen spreken. Zwevend in Uw blauwe overall gaf U ons een rondleiding door het ISS. Amalia was diep onder de indruk: van de slaapkamers in alle richtingen zonder onder- of bovenkant tot het drinken van een bubbel gewichtloos water. Zoiets moois en spannends had ze in haar leven nog nooit gezien!

Zelf zal ik nooit dat beeld vergeten toen U de webcam aan Uw hoofd verstelde zodat we met U naar buiten konden kijken, waar op die prachtige planeet het kleine Nederland net onder U langs draaide.

Beste André, namens heel Nederland wil ik U graag heel hartelijk danken voor deze wonderlijke reis. U hebt ons laten meedelen in Uw unieke ervaring die velen hun leven lang zal bijblijven. U hebt laten zien dat wetenschap en techniek ongelofelijk leuk en interessant zijn. En dat we op een planeet wonen die prachtig is en waar we zuinig op moeten zijn.

Maar vooral hebt U laten zien hoe interessant het leven wordt als je grenzen durft te verleggen. Door te doen wat onmogelijk lijkt. Door voor ons - en met ons - de sterren van de hemel te plukken!

Dank daarvoor!