Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de lunch aangeboden door de minister-president van Thüringen, Bodo Ramelow, Weimar

De toespraak is uitgesproken in het Duits.

Meneer de minister-president,
Mevrouw Alberti vom Hofe,
Dames en heren,

Dank u wel voor Uw hartelijke woorden en voor de gastvrije ontvangst hier in Weimar. Wat een indrukwekkende locatie heeft U gekozen voor deze lunch! Je voelt in deze Bücherkubus haast de geest van Schiller en Goethe en van al die andere grootheden die hun stempel hebben gedrukt op de cultuur van Europa.
Goethe had absoluut gelijk: "In Bibliotheken fühlt man sich wie in der Gegenwart eines großen Kapitals das geräuschlos unberechenbare Zinsen spendet."

Mijn vrouw en ik hebben uitgekeken naar ons bezoek aan Thüringen. Deze deelstaat bewaart de herinneringen aan het mooiste, beste en meest verhevene van wat de mensheid heeft voortgebracht. En ook aan de gruwelijkheden waartoe mensen in staat zijn. Wie iets wil begrijpen van Europa en van de noodzaak om binnen Europa samen te blijven werken, moet naar Thüringen en Weimar komen. De geschiedenis is hier tastbaar.

U, meneer de minister-president, heeft mede vorm gegeven aan het meest actuele deel van die geschiedenis. Na de Wende kwam U hierheen om bij te dragen aan de opbouw van de vakbeweging en al snel werd U ook actief in de politiek. U weet als geen ander hoeveel tijd en zorg het kost om alle hooggestemde idealen van de Duitse eenheid te verwezenlijken. Allen die zich hiervoor samen met U  inzetten, verdienen groot respect.

Voor ons is het heel waardevol om niet alleen met het verleden, maar ook met de toekomst van Thüringen kennis te maken. De reputatie van Thüringen op het gebied van innovatie reikt tot ver over Uw grenzen heen. Deze deelstaat is het brandpunt van de optische technologie en we verheugen ons erop daar later vandaag in Jena meer van te zien en te horen. Daar zullen ook vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven zich presenteren.

Nederland voelt een heel bijzondere band met Duitsland en zeer zeker ook met de oostelijke deelstaten. Er is zóveel dat onze culturen verbindt. Dat constateerden wij gisteren nog tijdens een interessante avond op de Wartburg, toen wij spraken over vijfhonderd jaar Reformatie.

Bij vrijwel alles wat wij willen bereiken, hebben wij elkaar nodig, politiek, sociaal en economisch. Het is onze innige wens dat ons bezoek zal bijdragen aan een nog sterkere verbondenheid.

Mag ik u vragen het glas met mij te heffen.

Op Uw beider gezondheid, meneer de minister-president en Mevrouw Alberti vom Hofe.
Op de vriendschap tussen Thüringen en Nederland.